Stäng
  • Kundservice i världsklass!
  • Fraktfritt från 695 kr*
Startsida  Guider, videor och tips  Akvarietips  Kampfiskar - Skötsel och fakta

blå kampfiskKampfiskar - Skötsel och fakta

Kampfisk, eller Siamesisk kampfisk som den också kallas är en av de mest uppskattade akvariefiskarna. De är relativt lätta att ta hand om och passar såväl nybörjare som mer erfarna akvarister. Deras största förtjänst är att de är vackra att se på och det finns en uppsjö av färger och ett stort spann av former på deras fenor. I den här artikeln behandlas bara den Siamesiska kampfisken, men släktet innehåller 66 nominella arter som självklart delar många egenskaper men även skiljer sig åt på många sätt. Exempelvis är de flesta mycket fredligare än Siamesisk kampfisk och det finns även arter i släktet som är munruvare.

lila kampfiskDen Siamesiska kampfisken (Betta splendens) tillhör familjen Guramier och släktet Kampfiskar (Betta, som omfattar 66 nominella arter. De är en typ av labyrintfiskar, vilket betyder att de har ett organ vid gälarna som kallas labyrintorganet, som enkelt uttryckt tillåter dem att andas luft. Det gör att de kan överleva i syrefattiga vattenpölar, men det ställer även särskilda krav deras överlevnad i ett akvarium. Akvariet måste ha en luftspalt som håller ungefär samma temperatur som akvarievattnet så att fiskarna kan komma upp till ytan för att andas. Ifall luften är för kall kan fiskarna bli sjuka. Ifall fiskarna inte har möjlighet att hämta luft vid vattenytan drunknar de.

Betta splendens är en mycket aggressiv och revirhävdande art, och man kan därför inte ha två hanar i samma kar. Det kan även bli problem med en hane och en hona ifall det är ett mycket litet akvarium med få gömställen då vissa hanar kan uppvakta honan på ett sätt som stressar ihjäl henne. Därför är det oftast bäst att bara ha en Kampfisk i ett akvarium. Om nöden kräver går vissa individer att ha i ett sällskapsakvarium under korta perioder, undvik dock revirhävdande fiskar som ciklider eller fenbitare (vissa barber, exempelvis Tigerbarb och Praktbarb). Bättre sällskap under sådana omständigheter är tetror, Guppy eller Platy men olika individer av Kampfisk kan visa aggressioner även mot dessa och därför måste man alltid ta sådan hänsyn när man väljer arter.

De flesta anser dock att en Kampfisk-hane ska gå ensam i ett akvarium, eftersom det mest liknar deras naturliga hemvist och biotop. En hane och en eller flera honor bör inte gå i samma akvarium annat än vid lek och därefter skiljer man på dem.

De är köttätare och föredrar en proteinrik kost, men äter allt standardfoder. I handeln finns pellets som är framtaget särskilt för kampfiskar och som innehåller en välkomponerad sammansättning av näringsämnen, tillsatser och spårämnen. Den typen av foder passar utmärkt som stapelföda för kampfiskar, men de äter även levande och fryst foder som till exempel mygglarver och artemia. Vissa matar dem ibland med räkmix eller ciklidpellets. I ett akvarium blir Kampfiskar ofta förstoppade så de kan behöva fibrer, ofta ges rådet att ge dem skalade ärtor som man mosar lite. Det är dock sannolikt bättre att mata dem med artemia eller daphnia.

kampfisk honaEn ensam Kampfisk kan överleva i mycket små akvarier och arten blir inte stor, bara upp till ca 6 cm, men det är skillnad på att överleva och att trivas. Länsstyrelsen rekommenderar generellt en minsta storlek på 40 liter för akvarium med fiskar i. Ifall den delar akvarium med andra arter eller en hona (eller flera) bör man sikta på åtminstone det dubbla. Kampfiskar föredrar stillastående vatten så de kräver inte någon extra cirkulation av vattnet (cirkulationspump) som en del andra arter behöver. Det räcker gott med tex. ett svampfilter som drivs av en luftpump och filtrerar vattnet utan att skapa någon större cirkulation, och en värmekälla.

Arten återfinns i Vietnam, Malaysia, Kambodja och Thailand där den bor i risfält, dräneringsdiken och små dammar. I dess naturliga miljö finns gott om växtlighet och många gömställen, följaktligen bör även inredningen i akvariet gå åt det hållet. När man tänker på vilken typ av vattendrag som de lever i är det lätt att dra slutsatsen att de inte har så stora krav på vattenkvalitén, men växtligheten erbjuder gott om biologisk filtrering och därför kan man inte fuska med akvariets renhållning. I det tropiska klimatet håller sig vattentemperaturen på en hög nivå och vattennivån är ofta låg. Därför trivs de bäst i ett akvarium med en lite högre vattentemperatur, runt 27°C, och akvariet får gärna vara längre än högt.

par kampfiskarHonor är avsevärt mindre aggressiva än hanarna. Utseendemässigt är honorna något mindre och i allmänhet inte lika färgstarka. Dessutom är hanarnas fenor större. På bilden ovan är den blå en hane och den ljusröda en hona.

När det börjar vara dags för lek bygger hanen ett skumbo genom att göra luftbubblor som omges av ett segt slem. Boet brukar byggas i anslutning till flytväxter, ifall sådana inte finns kan det fästas i ett filter eller något annat som sticker upp vid vattenytan. Vissa använder en bit bubbelplast (10cm x 10cm) som fästs i sidan på akvariet med bubblorna nedåt. Vid själva leken lägger sig hanen runt honan och befruktar äggen. Han fångar sedan upp äggen med munnen och spottar ut dem i skumboet.

gul kampfiskNär leken är avklarad blir honan avvisad, och ifall man vill odla kampfiskar måste akvariet vara tillräckligt stort så att honan har någonstans att gömma sig direkt efter leken. Det är hanen som vaktar boet fram till någon dag efter att att äggen kläckts och eftersom han ser honan som ett hot behöver hon flyttas till ett annat akvarium. Så snart ynglen är frisimmande bör man flytta även dem till ett eget akvarium, annars kan de bli uppätna.

Läs gärna artikeln Guide: Hur man odlar Kampfisk (Betta Splendens) om du vill veta mer om hur man kan föda upp kampfisk för avel!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan