Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips reptiler  Öka livslängden på din lampa

Öka livslängden på din lampa

För att få ut längsta möjliga livslängd på din ljuskälla måste du montera den på ett bra sätt. Att monteringsanvisningarna följs är en bra utgångspunkt för att slippa reklamera en lampa. En reklamation är en garanti för att man ska få ersättning för felaktiga produkter, vi vill hjälpa dig att undvika den processen på grund av felaktigt handhavande.

Olika storlekar på halogen lampor

1. Utsätt inte lampan för stötar eller vibrationer.

Glödlampor och andra lampor med filament, som halogenlampor, är särskilt känsliga för stötar och vibrationer. Detta gäller särskilt när lampan är tänd eftersom värmen gör den tunna glödtråden skör. Det är självklart att inga lampor av någon typ mår bra av stötar, men undvik även vibrationer från exempelvis dörrar som öppnas och stängs.

2. Sörj för god ventilation.

Bygg inte in lampan i locket på terrariet eller akvariet med dålig eller obefintlig ventilation. Dålig ventilation ger högre temperaturer vilket är en välkänd faktor som reducerar belysningskällans livslängd.

3. Utsätt inte lampan för väta.

Montera inte lampan i närheten av dusch- eller regnsystem och spraya eller duscha inte lampan med vatten eller någon annan vätska.

4. Utsätt inte armaturen för fukt eller damm.

IP-klassningen av armaturen bestämmer dess motståndskraft mot damm och väta. Använd endast armaturer som har en IP-klassning som motsvarar miljön där armaturen ska monteras. 

5. Använd rätt transformator/adapter/drivdon.

Olika belysningstyper kräver olika typer av strömförsörjning och kan inte bytas ut hur som helst. Se till så att strömförsörjningen är avsedd för belysningstypen och den armatur du tänkt använda.

6. Följ tillverkarens anvisningar.

Läs medföljande bruksanvisning om en sådan finns och följ i första hand tillverkarens anvisningar. Använd en för lamptypen lämplig sockel som klarar värmen och överstig inte tillverkarens effektrekommendationer för reflektorer, armaturer och lamphållare.

Tips för att optimera lampans livslängd

Ta inte på lampan med fingrarna

Smuts från fingrarna kan fastna på glaset och få vissa lamptyper att gå sönder fortare.

Använd ventilerade armaturer och lamphållare

Köp lamphållare som har ventilationshål i reflektorn eller runt sockeln. Det ger lägre temperaturer runt lampan och därmed längre livslängd.

Låt belysningen svalna innan du sätter på den igen

Vissa typer av belysning, som HID till exempel, ska inte tändas och släckas för ofta. I bruksanvisningen framgår vilka intervall som gäller.

Köp kvalitet

Vissa varumärken och lamptyper har bättre kvalitetskontroll än andra. Köp hellre en lampa från erkänt kvalitativa varumärken så är sannolikheten större att de håller längre.

Läs bruksanvisningen

Ifall det följer med en bruksanvisning är det vår starka rekommendation att du läser den innan du monterar och tänder lampan.

Placera inte lamptyper som blir mycket varma i närheten av lättantändliga föremål.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan