Startsida  CyberZoo Blogg  Reptiler i trädgården?

Reptiler i trädgården?


Onsdag, 28 juni, 2023 - Jesper Agner Arnö

Hallå!

 

Nu är sommaren äntligen här på riktigt till stor glädje för de flesta, både djur och människor, och jag har äntligen kommit mig för att skriva ett nytt blogginlägg.

 

Jag älskar senvåren och sommaren. Det är min absoluta favorittid på året (och där är jag nog inte ensam), dagarna blir så mycket längre och allt känns lättare och roligare i största allmänhet. Att vara utomhus i solen och arbeta fysiskt med någon form av projekt är för mig den ultimata terapin och återhämtningen. Under de senaste åren har många av mina vår- och sommarprojekt haft med reptiler att göra. Här kan jag än en gång bara tacka min fantastiska fru för hennes förståelse, även om hon kan bli lite trött när jag för femtielfte gången påbörjar något bygge som ”bara tar någon dag eller två”…

 

Det är något speciellt med att se reptiler och amfibier i utomhusanläggningar. En sköldpadda som ligger och värmer sig i solen ger liksom ett helt annat intryck än om den hade legat under en värmelampa. Jag har gått runt och funderat mycket på just utomhusanläggningar till reptiler, för- och nackdelar med det och hur man kan få till smarta lösningar för att maximera utomhusvistelsen.

Faktum är att det finns ett stort antal arter av reptiler och amfibier som fungerar alldeles utmärkt att hålla utomhus under sommaren, men ibland kan det krävas att man är lite uppfinningsrik för att få till det på ett bra sätt. Den stora fördelen med utomhusanläggningar är naturligtvis att djuren utsätts för direkt solljus. Det finns helt enkelt inget artificiellt ljus som kan slå solens värme, spektrum och intensitet. Under varma sommardagar hade de allra flesta reptiler som inte kräver konstant skyhög luftfuktighet kunnat trivas bra ute.

Problemet är ju bara att vårt svenska väder kan vara nyckfullt, även under sommaren. Vi har dessutom tämligen låga nattemperaturer även under högsommaren. Vi har helt enkelt en lägre medeltemperatur jämfört med vad de flesta reptiler upplever i sina naturliga utbredningsområden.

För många arter från Europa, en del nordamerikanska arter och vissa arter som lever på väldigt hög höjd är detta inget större problem. Sådana arter kan man i många fall hålla i rena utomhusanläggningar dygnet runt under hela sommaren, i vissa fall kan man ta ut dem redan i april-maj, medan man med andra arter bör vänta tills det blir riktig sommar innan de får lov att komma ut.

Har man arter från varmare områden kan man dock behöva tänka till lite extra och skydda dem från de största temperatursvängningarna. Det enklaste sättet att göra det på är att inkludera någon form av drivhus/växthus i anläggningen. I ett växthus får man snabbt upp temperaturen om det bara är lite sol utomhus, och man kan även hänga in en värmelampa som kan ge extra värme under molniga och kyliga dagar. Man kan även få upp nattemperaturen med hjälp av infravärmare eller liknande. Det allra bästa är att använda sig av växthus med UV-genomsläpplig plast (den plastfilm som används i många tunnelväxthus) men om man bara är ute efter att höja temperaturen fungerar alla typer av växthus. Tänk även på att djuren lätt måste kunna gå ut ur växthuset och/eller att det finns ventilation som förhindrar farligt höga temperaturer.

En annan stor fördel med utomhusanläggningar är att man som regel har mycket större möjligheter att ge djuren ordentligt med utrymme utomhus än vad man har inomhus. Mer plats ger djuren större möjligheter att röra sig och utföra naturliga beteenden, förutsatt att man inreder utomhusanläggningen på ett smart sätt.

För många reptil- och amfibiearter finns det alltså stora fördelar med en genomtänkt utomhusanläggning under de varma månaderna, men det kräver en del förarbete. Det är otroligt viktigt att känna till temperaturförhållandena i naturen för den aktuella arten, det kräver att man planerar anläggningen ordentligt så att djuren inte utsätts för ogynnsamma förhållanden som kan skada dem på något sätt, och det kräver att man inreder anläggningen med ordentligt med gömställen och skydd.

Alla terrarium/anläggningar måste naturligtvis även vara HELT rymningssäkra, och detta blir såklart ännu viktigare utomhus. Riktigt små arter är inte lämpliga att hålla i större utomhusanläggningar då de blir mycket svåra att hitta och det blir nästan omöjligt att rymningssäkra anläggningen. Reptiler är som regel duktiga klättrare. Detta känns kanske självklart när det kommer till ormar och ödlor, men även sköldpaddor kan klättra förvånansvärt bra. Tänk även på att det finns andra djur, såsom fåglar, katter, rävar osv. som kan vara intresserade av dina djur. Alla utomhusanläggningar behöver rovdjurssäkras på något sätt.

 

Utomhusvistelse är ingen självklarhet och inget måste när man håller reptiler och amfibier i fångenskap, men har man möjligheten, passande arter, engagemanget och intresset är det ett väldigt kul sätt att lägga till ytterligare en aspekt i skötseln och något som kan bidra till att höja standarden för de djur vi har valt att hålla i våra hem.

 

Med önskan om en varm och härlig sommar!

Tack till Joakim Pryssgård Marckmann för lån av bilder på snygga utomhusanläggningar!


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan