Startsida  CyberZoo Blogg  Reptilmässor

Reptilmässor


Onsdag, 6 december, 2023 - Jesper Agner Arnö

Hej!

Nu har återigen gått en del månader sedan senaste inlägget, och det har varit en händelserik höst som inte lämnat mycket tid över till bloggen. Sensommaren och hösten är ofta lite högsäsong inom terrariehobbyn, för då har ju många av de ungar som fötts eller kläckts under sommaren blivit tillräckligt stora för att de ska kunna byta ägare.

En populär företeelse inom terrariehobbyn är de olika mässorna som hålls runt om i Sverige (och utomlands). Mässorna är som regel välbesökta och de flesta utställare och besökare verkar uppskatta möjligheten att träffa likasinnade samt köpa och sälja både djur och allsköns, mer eller mindre, terrarierelaterade tillbehör. Myndigheter av olika slag brukar också finnas på plats för att på olika sätt kontrollera att gällande regler följs.

På Göteborgs herpetologiska förenings mässa i Göteborg i november hade länsstyrelsen ett eget bord där de svarade på frågor och delade ut informationsmaterial. De gjorde även kontroller av säljare och djur för att säkerställa att gällande artskydds- och djurskyddsregler följdes.

Jag får erkänna att jag personligen är ganska kluven till fenomenet ”reptilmässor”. Å ena sidan är det alltid väldigt trevligt att träffa andra entusiaster, men å andra sidan tycker jag att det är en lite märklig företeelse att visa fram djur i plastburkar för försäljning.

Något jag däremot tycker är bra, och viktigt är just att mässorna blir en kontaktyta mellan myndigheter och djurägare. Jag tror att vi skulle behöva mer kontakt och kommunikation mellan myndigheter och terrariehobbyn för att kunna jobba tillsammans framåt. I nuläget känns det ibland som att myndigheterna har en ganska negativ bild av hur terrariehobbyn ser ut Sverige, samt vilken nivå djurhållningen håller, vilket är tråkigt. Det borde ligga i allas vårt intresse att jobba för att hela tiden förbättra djurhållningen och handeln med reptiler, amfibier och andra terrariedjur. Inte bara för att följa gällande lagstiftning, men för att värna om våra djur och sträva efter att hela tiden öka deras välfärd. Vi har kommit långt under de senaste 10-15 åren, men det finns definitivt mer att göra.

När det kommer till mässor bör man som säljare se till att alltid skicka med uppfödarbevis och skötselråd med de djur man säljer, samt naturligtvis se till att all hantering av djuren i förbindelse med en mässa sker så stressfritt som möjligt. På samma sätt bör man som köpare alltid se till att få med sig uppfödarbevis och skötselråd, och avstå från köp om man inte kan får någon dokumentation på djuret/djuren, eller om djuren inte ser friska ut. Kom ihåg att även om ett djur inte omfattas av till exempel CITES-förordningen i dag, så kan det komma att göra det i framtiden. Du kan bespara dig själv mycket besvär i framtiden om du tar för vana att alltid få med dig uppfödarbevis på alla djur du köper. Det är dessutom någon form av kvalitetsstämpel på djuren så att säga, om än en liten och vag sådan.

Se även till att du har förutsättningar att ta hand om de djur du köper, inte bara kunskapsmässigt utan även rent praktiskt. Du behöver ju till exempel ha terrarium, inredning, belysning, foder etc. klart när du kommer hem djuret.

Här behöver både säljare och köpare hjälpas åt med att skapa så bra förutsättningar som möjligt för både djuren som säljs och deras nya ägare.

 Mässorna blir en exponeringsyta för vår hobby, och det är viktigt att vi gör vad vi kan för att använda mässorna för att visa upp hur mycket kunskap, engagemang och framåtdriv det finns i Sverige. Och välmående djur så klart!

 

Nu fick det här inlägget en lite annan vinkel än vad jag hade tänkt från början, men så kan det gå. När jag nu tänker efter får nästa inlägg nog fortsätta lite i samma anda, kanske lite tankar omkring revisionen av L80, positiva listor, synen på exotiska djur eller liknande små lätta ämnen.

 

God jul!

 


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan