Varför skaffa en trädgårdsdamm?

Text och bild: Jonna Jernström

damm näckros

Drömmer du om en mysig trädgård med damm och fiskar, en egen lummig oas där du kan umgås och koppla av med din familj och dina vänner? Skulle du vilja förvandla din tråkiga bakgård till en rogivande plats som samtidigt bidrar till mångfalden och återhämtningen i naturen? Om du känner dig osäker på om du ska skaffa en damm så har du nedan en enkel genomgång av fördelarna med en egen trädgårdsdamm och vad det är som skapar den härliga atmosfären som bara en vattenträdgård kan ge.

damm närbild

Lindrar stress

Vardagen kan vara stressig. De flesta av oss kämpar med många dagliga måsten som gör att vi ofta känner oss slutkörda när vi kommer hem. Det är mycket som tär på krafterna och dränerar vår energi: jobbet, skolan, trafiken och till och med fritidsaktiviteterna kan i perioder kännas som tunga bördor som vi släpar på.

För att vi långsiktigt ska kunna må bra och känna oss tillfreds behöver vi hitta vår egna lilla skyddade plats, där vi kan återhämta oss både fysiskt och mentalt och ladda upp våra inre batterier. Det finns såklart många olika sätt att varva ner och återhämta sig på, men vissa platser utmärker sig alldeles extra.

Har du tillgång till en trädgård eller en uteplats, stor som liten, så kan du med lite planering och relativt lite ansträngning påbörja ett spännande och miljömedvetet projekt som inte bara förvandlar platsen till en egen liten oas, utan även gör trädgården till ett ekologiskt smycke att vara stolt över och någonting att längta till.

lummig damm

Att både arbete och avkoppling i en trädgård har en lugnande effekt på oss människor har många fått erfara, och vattenarrangemang av olika slag bara förstärker dessa fördelar. Inte bara vi människor utan även djur är ju helt beroende av och mår bra av vatten.

Stimulerar alla sinnen

Att kunna få koppla av i en trädgård och allra helst i en vattenträdgård är ett av de bästa sätten att gå ner i varv. En trädgårdsdamm skapar en speciell och spännande atmosfär av både stimulans och lugn.

damm i trädgård

Någonting som bidrar till den välgörande och avkopplande stämningen i en trädgård är ljudet av vatten. Vattnets lugna porlande stillar sinnena till ro. Men även ljusets livfulla lek på vattenytan fascinerar både unga som gamla, samtidigt som himlens alla vackra färger reflekteras i ett ständigt skiftande skådespel. Att få följa årstidernas skiftande karaktär och hur det påverkar växter och djur kring dammen är både lärorikt och roligt.

Alla tomter har sina egna förutsättningar, och genom att ta till vara på dem kan man få dammen att smälta in i omgivningen. Genom att utnyttja de redan befintliga förutsättningarna och förstärka dem kan man skapa en damm som jobbar med, och inte emot, naturen.

Trädgårdsdammen – det miljövänliga valet

Trädgårdsdammar – oavsett storlek – bidrar på ett fantastiskt sätt till att göra trädgården till något verkligt levande och tilltalande och som inbjuder både människor och djur till lek och avkoppling.

Men en trädgårdsdamm fungerar inte bara som en plats för avkoppling och nöjen. Den bidrar även till många viktiga funktioner i naturen. Faktum är att en värld som mer och mer oroas av konsekvenserna av miljöförstöring sporrar fler och fler att eftersträva en mer miljövänlig livsstil.

Även i de sammanhangen är vattenträdgårdar och trädgårdsdammar någonting att vara riktigt stolt över. Med ett gott samvete kan du njuta av din trädgård, väl medveten om att den faktiskt bidrar till naturens mångfald och återhämtning.

Till skillnad från pooler, som tyvärr ofta dränks i skadliga kemikalier, fungerar en damm i harmoni med naturens egna processer. Genom att jobba i samklang med naturen kan man på ett miljövänligt sätt hålla en damm frisk och i balans.

Fåglar, fjärilar och andra djur skadas inte av vattnet, och beroende på djup och anläggningsmetod kan dammen även användas som en miljövänlig baddamm.

damm lykta

Lockar till sig spännande djur

Djur behöver precis som människor vatten. Exempelvis grodor och paddor, som på många håll i världen minskar i en oroande takt, kan finna en boplats i dammen. Fåglar kommer att använda sig av dammen som en lek- och badplats, och många andra slag av djur dras naturligt till och gynnas av trädgårdsdammar.

Till och med husdjur såsom hundar och katter roas av vatten, och ibland kan man även att få förmånen att få besök av skogens större djur såsom rådjur och älgar. Fjärilar och trollsländor stortrivs i en trädgård med en damm och år efter år fortsätter de att underhålla sin omgivning med sina fantastiska färger och former och framförallt sina flygkonster.

damm trollslända

Studera djurlivet

Trädgårdsdammen öppnar upp för nya sätt att studera och dokumentera både vattenlevande växter och djur på mycket nära håll. Fåglar, fjärilar och trollsländor är bara några av de djurarter som söker sig till dammen och dess närhet.

Om du exempelvis är fotointresserad så kan du enklare hitta helt nya möjligheter att studera, skissa och fotografera både växter och djur om dammen konstrueras på ett sätt som gör det enkelt att komma nära både djur och växter.

Stenlagda kanter och en liten brygga – eller varför inte en liten ö mitt i dammen? – förvandlar dammen till en fotografs bästa källa till naturbilder. Du behöver inte ta dig ut på långa och mödosamma utflykter i naturen för att ta bilder på fiskar, näckrosor eller trollsländor, för du har dem i din egen trädgård.

Du kan bara sätta dig bredvid din damm och så kan du börja dokumentera allt det spännande som hela tiden pågår i vattnet, och du behöver inte använda avancerade teleskop och dyr utrustning. Med en enkel mobilkamera kommer man långt, och man kan få väldigt fina bilder just tack vare att man kan komma så nära djuren och växterna.

damm makro foto

Koikarpar och guldfiskar

Köper du några exemplar av t.ex. koikarpar och guldfiskar så kommer du att inom loppet av några år kunna konstatera hur de villigt förökar sig i dammen och snart kan du glädjas åt en hel koloni av färgglada och tåliga fiskar som tål att övervintra utomhus, så länge vattendjupet är rätt och de har tillgång till syre.

Att låta vattnet cirkulera igenom ett filter under den varmare delen av året bidrar till ett friskt vatten där fiskarna trivs och förökar sig.

damm dammväxter

Näckrosor, kaveldun och andra växter

Vad vore en trädgårdsdamm utan näckrosor och kaveldun? De passar som handen i handsken i dammen och det finns mängder av andra växter, både perenner och ettåriga, som trivs i och omkring dammen.

damm

Växterna i dammen är inte bara vackra att se på: de hjälper även till att syresätta vattnet och att ta upp näringen som finns i botten, vilket bidrar till att vattenkvalitén håller en bra och jämn nivå.

Dammprojektet – ett spännande nöje för den miljömedvetna

En vattenträdgård är ett verkligen en värdefull tillgång med potential att bli ett riktigt allt-i-allo-rum där både familj och vänner trivs och där man kan förena nytta med nöje. I en trädgård med en vacker, porlande damm kan man spontant umgås under enkla former och med lite planering kan man göra den till trädgårdens pärla; något att längta till och vara stolt över, och som lockar både djur och människors nyfikenhet och leklust – inte bara på sommaren, utan året runt. Att den också bidrar till naturens återhämtning och mångfald gör dammprojektet till ett medvetet miljöval, något som man kan glädjas åt med ett gott samvete.

damm rosa näckros

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan