Startsida CyberZoo Blogg Vad är en vetenskaplig artikel?

Vad är en vetenskaplig artikel?


Fredag, 20 maj, 2022 - Jesper Agner Arnö

Hej!

Välkomna till det första inlägget i vår CyberZoo-blogg. Det är jag, Jesper, som kommer att stå för inläggen i bloggen, och jag tänkte börja med att idag kort prata lite om vetenskapliga artiklar och hur man bör tänka när man läser dem.

En vetenskaplig artikel är en artikel som publicerats i någon form av vetenskaplig tidskrift, och som presenterar resultat av någon slags studie(r). Det kan t.ex. vara en studie som har gjorts av författarna till artikeln, eller en kritisk genomgång av tidigare studier i något ämne (så kallade review-artiklar).

Innan en vetenskaplig artikel publiceras ska den läsas igenom av ett antal andra forskare inom det aktuella fältet (en så kallad peer review). Artiklarna kvalitetssäkras alltså innan de publiceras, och om en artikel inte håller måttet avvisas den. Just denna kvalitetssäkring är en av de viktigaste orsakerna till att vetenskapliga artiklar värderas så högt som informationskällor. I en vetenskaplig artikel ska det även finnas referenser som styrker informationen i artikeln.

Är det därmed alltid bäst att hitta all sin information om en specifik art i vetenskapliga artiklar?

Nja…Dels är det inte alltid så lätt att hitta artiklar om alla reptilarter i världen, åtminstone inte på engelska (på svenska finns det naturligtvis ännu färre). Vidare kan det vara svårt att läsa vetenskapliga artiklar om man inte är van. Det är ofta ett ganska akademiskt språk, och i många fall används mer eller mindre invecklade formler för att få ut statistik på resultaten i den aktuella studien. Om syftet sedan är att tillgodogöra sig information man kan applicera i sin skötsel av de herptiler man har hemma blir det ännu knivigare. Eftersom det är få artiklar som faktiskt undersöker aspekter av skötsel av herptiler i fångenskap hamnar man ofta i situationer där man måste tolka resultat från en studie med ett annat syfte, för att sedan försöka fundera på om- och i så fall hur man kan applicera informationen i sin skötsel.

Bäst är att söka information från så många källor som möjligt, läsa artiklar, artbeskrivningar och skötselråd mm. för att skapa sig en så fullständig bild som möjligt, av de arter man är intresserad av.

I bloggen här kommer vi, bland annat, att titta på olika vetenskapliga artiklar, sammanfatta resultaten av dessa, och kort diskutera eventuella applikationer av informationen.

Vetenskapliga artiklar är alltså mycket bra redskap när man är på jakt efter information, men man bör alltid fundera på vad syftet med artikeln är, vad de egentligen har kommit fram till, samt om det är något man praktiskt kan använda sig av.

Om inte annat är ju ny information och kunskap alltid bra! 


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan