Startsida  CyberZoo Blogg  Vågar jag plocka in inredning från naturen?

Vågar jag plocka in inredning från naturen?


Tisdag, 31 januari, 2023 - Jesper Agner Arnö

Hej igen!

Så blev det plötsligt 2023 och vi är mitt inne i terrarievärldens lågsäsong, även känd som vintern. Jag är ingen vintermänniska utan trivs bättre när det är ljust och varmt, och när energin tryter kan det ibland vara skönt att det inte är lika mycket att göra med djuren under vintern. Samtidigt är ju djuren en stor källa till inspiration och positiv energi, så jag försöker att alltid ha några djurrelaterade projekt på att-göra-listan även under vintern.

Vintern kan till exempel vara en bra tid att samla terrarieinredning ute i naturen, om det inte är för mycket snö.

För någon månad sedan var jag och min fru ute på en skogspromenad, och den slutade som så ofta med att det börja regna och snöa, och jag hittade några döda träd med jättebra bark som bara måste med hem. Min fru är som tur är fantastiskt överseende med att det på något sätt ofta smyger in något terrarierelaterat när vi är ute på utflykt, även om jag vet att hon kan bli lite trött på det ibland…

Hur som, någonstans bland lådorna med bark, säckarna med blöta löv, de gamla stubbarna, alla grästuvorna och grenarna från den nerfallna eken i trädgården bestämde jag mig för att skriva några rader om det här med att plocka in inredning utifrån. Vad vågar man egentligen stoppa in i sina terrarier, och hur ska man behandla materialet innan man använder det?

Tja, jo, alltså…Generellt är det bara att plocka in och använda! Personligen samlar jag helst det mesta av inredningsmaterialet utomhus, och sedan stoppar jag in det direkt i mina terrarier.

Nu kanske några av er tänker; ”men jag har ju läst att man alltid bör köra inredning i ugnen/bada det i klorin/lägga det i frysen innan man vågar använda det till sina djur”. Här behöver vi som alltid ta ett steg tillbaka och fundera på varför. Vad är det man är rädd för? Krasst sett handlar det naturligtvis om att vi inte vill använda oss av något som kan vara skadligt för våra djur på något sätt. Vi vill alltså inte använda något som är giftigt, eller något som kan bära med sig någon form av smitta till djuren. Och hur undgår vi då detta?

Man ska naturligtvis aldrig använda sig av något som kan vara giftigt för djuren vid kontakt eller förtäring, men det är ju bara att låta bli att använda sig av giftiga växter eller saker som kan vara kontaminerade av kemikalier eller liknande.

När det kommer till smitta så handlar det här framförallt om att undgå att få in material som har varit i kontakt med vilda reptiler eller amfibier. Ju mer kontakt materialet har haft med vilda djur, desto större blir risken att man får med sig potentiella smittoämnen. Många av råden gällande desinfektion av material från naturen kommer från USA, och där har de en helt annan herpetofauna än vi har i Sverige. Det finns en bra bit över 500 reptilarter i USA (varierar beroende på källa) – i Sverige har vi 6 st. Antalet individer på ett givet område är dessutom ofta väldigt mycket större i USA jämfört med i Sverige. 

Oavsett hur situationen är i andra länder så är smittorisken minimal om du plockar in inredning från den svenska naturen.

Det man däremot kommer att få med sig är jordbakterier och diverse småkryp. Detta är, i de flesta fall bara positivt, speciellt om man vill ha (mer eller mindre) bioaktiva terrarium – här fyller jordbakterierna en mycket viktig funktion. Man kan dock få med sig rovdjur såsom spindlar och stenkrypare som kan äta av eventuella tropiska gråsuggor och liknande. Se även upp så att du inte får med dig något myrbo in i terrariet. Så länge man är lite uppmärksam när man är ute och plockar så brukar det inte vara svårt att undgå myrinvasioner eller enorma mängder kryp som äter andra kryp.

Ibland kan det dock poppa upp diverse mer eller mindre spännande växter i terrariet. För det mesta är det ju bara en positiv grej, fast brännässlorna hos strumpebandssnokarna var faktiskt lite irriterande (för mig, inte för ormarna).

Så gå ut och njut av naturen och ta del av vad den har att erbjuda, men se upp så att du inte plockar några fridlysta växter eller tar med dig material från naturreservat eller andra områden som är skyddade på något sätt.

Vanliga frågor om inredning utifrån till terrarium:

Fråga: Är det lagligt?
Svar: Ja, se bara upp så att du inte plockar några fridlysta växter eller tar med dig material från naturreservat eller andra områden som är skyddade på något sätt.

Fråga: Behöver man tillstånd från markägaren?
Svar: Självklart bör man inte ge sig ut och plocka saker om man känner sig osäker på om markägaren är ok med att du är ute och letar inredning där. Vet man inte säkert är det ju bara att fråga. De flesta markägare har nog inget emot att man plockar dött material på deras marker.

Fråga: Vilka typer av grenar, rötter och blad kan man ta?
Svar: Det finns inga speciella träslag eller liknande som du behöver vara orolig för, så det är egentligen bara att ta det du hittar. Så länge det är grenar som har legat ute länge kan du även använda grenar från barrträd.

Fråga: Hur mycket vågar man ta hem utan risk för parasiter?
Svar: Risken att få in parasiter och i tillräckliga mängder som skulle kunna skapa problem är så ytterst liten att det är ingenting man behöver vara nervös för. Vet du med dig att du har en stor population av skogsödlor eller amfibier där du tänkt plocka kan du dock med fördel välja något annat ställe att plocka ifrån.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan