Fortsättning från Från UV till IR del 3: Allmänbelysning för terrarium

Från UV till IR

- Del 4: Värme och infraröd strålning för reptiler

Ska vi lämna det synliga ljuset och gå in och "nörda" lite värme också?

Ja! Då har vi några olika varianter...

Vi kan plocka ett gäng här. Värmemattan kan vi försöka få med. Det vi vill uppnå är en naturlig värmestrålning. I naturen är det så...oavsett var man läser, till exempel att Leopardgeckos skulle vara så duktiga på att ta upp värme underifrån och så vidare...så är det så värmekällan i naturen är solen, punkt. Sen kan man värma sig på saker som blivit uppvärmda av solen, alltså någon slags sekundär uppvärmning men det är fortfarande så att det är solen som står för uppvärmningen av dom sakerna och mig veterligen finns det ingen art som bara förlitar sig på att alltid gå ut så fort när det blivit mörkt och värma upp sig på något som blivit uppvärmt av solen. Det finns många reptiler som utnyttjar det, absolut, men ingen art som bara gör så vad jag vet. Jag kan ha fel, men jag har aldrig läst eller hört något om det.

Om vi vill uppnå den här effektiva uppvärmningen av hela djuret så är det strålningsvärme uppifrån som gäller. Det finns liksom ingen väg runt det. Det är inte lika effektivt med en värmematta eller en värmeslinga. Det har fungerat i många många år och återigen så landar vi i det här att folk kommer säga "det här har jag gjort i 25 och det har alltid funkat". Men funkat hur? Funkat för att få djuren att överleva och föröka sig? Ja absolut, och det kanske är så att det är dit man vill nå men det betyder inte att man gett dem en optimal uppvärmning. Det är det tyvärr inte.

Men kan man säga att värmemattan och den här "ceramic heater", dom här keramiska värmelamporna, det är mer kanske någon slags hjälpmedel för att upprätthålla nattemperaturen?

Absolut, som ett komplement. Oavsett vilken art vi pratar om så vill vi nästan alltid ha en temperaturgradient. Sen kommer man alltid...nu pratar vi om reptiler och det är 10 000 arter. Det kommer alltid finnas "outliers" som är extremt specialiserade men tittar vi på de vanligare arterna i fångenskap eller de allra flesta arterna som vi väljer att hålla i fångenskap så är det solljus i någon form som är den primära värmekällan även för dem. Sen så kan det vara så att det finns dom som lever djupt inne i regnskogen som inte har några jättetemperaturgradienter egentligen. De lever konstant i temperaturer som ligger tillräckligt högt för att de ska fungera och har utvecklats för att fungera i de här 28 - 30 graderna. De kanske inte behöver några riktiga stora värmeplatser men i de allra flesta fall så är det klokt att ha någon form av gradient.

För att få upp temperaturen på den varmaste punkten så bör vi satsa på någon form av strålningsvärme, alltså en lampa. De här kombinerade UV- och värmelaporna som vi pratade om de ger ju värme till viss del och i många fall så kan man kanske få upp tillräckligt höga temperaturer bara med dem. Ska man optimera så mycket som möjligt så bör man däremot faktiskt kombinera dom med någon typ av halogenlampa och göra en större solplats. Då har vi dels den här och den här:

Två olika typer av halogenlampor som ser ut på lite olika sätt men tekniken är ungefär densamma inuti. Halogenlampor är de som bäst och mest effektivt efterliknar naturlig IR-strålning. De ger primärt IRA, men IRB också och sedan kommer de ge IRC också men inte alls särskilt höga värden. Och det är där vi vill landa. Det har kommit en del andra typer av värmelampor som inte avger ljus, även där finns det äldre typer som de här keramiska till exempel men de finns nya som kallas "carbon heat emitters" eller något sådant. De ger en del IRA och väldigt mycket IRB, men på solplatsen så är halogen det bästa alternativet. Fördelen med de här halogenlamporna är att de går att dimra också. Du kan sätta en dimmer på och skruva så att du uppnår precis den temperaturen du vill ha. Många av de kombinerade UV- och värmelamporna...Antingen så går det inte alls eller så är det kanske inte så bra för lampan. En halogenlampa på solplatsen, antingen i kombination med någon form av UV-källa beroende på vad man har för djur och vilken Ferguson-zon du vill simulera. Eller bara en halogenlampa och kanske bakgrundsstrålning med UV snarare. Dimra till den temperaturen man vill uppnå på den plats man förväntar sig att djuret ska sitta. Som sagt försöka...Har man ett väldigt stort djur eller väldigt många djur eller väldigt stora terrarium så kan man med fördel använda flera.

Man ska vara lite försiktig med att kombinera UV-källor på samma ställe för de kommer ge en additiv effekt så man kan få väldigt höga värden. Då bör man definitivt mäta. Men att man kombinerar en UV-källa i mitten med två halogenlampor vid sidan av varandra eller en halogenlampa och sådan här “carbon heat emitter”, återigen för att maximera spektrumet. Men ska man göra det så enkelt som möjligt så är halogen de bästa sollamporna om vi bara pratar IR-strålning. Både värmemattor och värmekablar, eller sådana här “carbon heat emitters” som alltså ger värme men inget ljus, och de här keramiklamporna som har varit väldigt populära tidigare åtminstone. Alla dom går att använda som sekundära värmekällor. Antingen för att få upp en bakgrundsvärme eller till exempel ifall man tycker att det blir alldeles för kallt i den kalla delen eller om man vill upprätthålla nattemperaturen utan att ge en massa ljus. Det finns massvis med användningsområden för dem, men frågar du mig så ska det här aldrig vara den primära värmekällan till någon reptil.

Sedan återigen, det kanske kan finnas något undantag men generellt för de reptiler vi ser i fångenskap så är det alltid bättre med en värmelampa. Det vi simulerar med de här det är den här bakgrundsstrålningen från saker som har blivit uppvärmda av solen, och det kan vara svårt att återskapa i ett terrarium för även om man lägger in en stor sten och har värmeplatsen på den så kommer den suga upp värmen och avge den långsamt under natten. Men vi pratar kanske om några timmar jämfört med om vi tittar ute i naturen där hela bergsformationer blir uppvärmda och sedan hjälper till att värma upp den omgivande luften. Då kan man ju lägga in en värmematta under stenen så att den värms upp och sedan i sin tur värmer upp djuret när värmelampan har slocknat. Men det är fortfarande inte den primära värmekällan...

Jag tror vi stannar där för den här gången. Tack så jättemycket för att du kom hit och berättade för oss om reptilbelysning. Jesper kommer tillbaka fler gånger så håll koll på Youtube, Facebook och instagram. Tack för idag!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan