Synligt ljus...vi kan ta den här som exempel. Här är en liten LED-lampa. Då står det på den här "Full spectrum plant growth LED-system". Om vi struntar i det här med "plant growth" så står det på den här "true 6500 Kelvin LED light source". Det här får vara vår symbol för vad vi vill uppnå när vi pratar om synligt ljus. Värmen känns ganska självklar, värme är värme, det är IR-strålning och det är där vi får värmen. UV-ljus har alla hört talas om och man ser det som något specifikt, det har vi pratat om alldeles nyss. Sen har vi hela den här luddiga delen som är det synliga ljuset. Men som sagt så vill vi ge reptilerna en ljus miljö. Nu kommer vi lägga till en ny enhet och börja prata om lux. För att när man tittar på lampor så står det ofta hur många lumen dom ger. Det är ett värde som visar hur mycket ljus man får ut av lampan, alltså hur stor kapacitet lampan har. När man sedan mäter hur intensivt ljuset faktiskt är så brukar man mäta det i lux. Det finns säkert andra enheter också, det vet jag inte och är inte så insatt i.
Jag vet också att olika tillverkare mäter det där på olika sätt så det är inte säkert att man kan jämföra ett lumenvärde med en annan ljuskälla...
Nej, och om vi tittar på den här till exempel kan vi säga att den ger, och nu hittar jag på för jag vet inte, men säg att den skulle ge 100 lumen. Då betyder det att det är så starkt ljus vi får ut men det kommer ju att spridas åt alla håll. Hur mycket som sedan faktiskt kommer ner till djuren det kommer bero på hur den är placerad, vad vi har för reflektor, hur reflektiv reflektorn är, hur stor den är, täcker den hela? Vart mäter vi någonstans, har vi glas emellan? Glas brukar inte ta bort så mycket så länge som det är rent men om vi har nät mellan eller hålplåt...Lumenvärdet kan säga något om hur kraftig lampan är men det behöver inte alltid direkt korrelera med hur mycket ljus vi faktiskt får ner till djuret eftersom det finns andra faktorer som spelar in. Så ska man börja mäta sådant så är det bättre att titta på faktiska lux-värden, och då kan man köpa luxmätare. Dom är inte jättedyra, brukar kosta runt fem hundra till en tusenlapp. Här finns inga referensvärden mer än att man kan gå ut och mäta utomhus. Det är intressant!
Jag har varit runt och mätt en himla massa terrarium i olika sammanhang och på olika ställen. Framförallt på naturbruksgymnasium och sådant, inte så mycket hemma hos folk. Generellt så har vi varit väldigt dåliga på att belysa våra terrarium. Bara för att få en referens så utomhus en vanlig sommardag är det ca 100 000 - 150 000 lux i direkt solljus. En molnig dag i november i Sundsvall tror jag att det var 5000 lux eller något sådant. Soluppgång klockan 9 på morgonen i februari här i Göteborgstrakten är det uppemot 20 000 lux. En godkänd arbetsbelysning enligt arbetsmiljöverket ligger på 50 till 750 lux tror jag. När jag har varit runt och mätt terrarium så är det så att ifall man inte har jobbat med belysningen utan bara har satt in nåt lysrör så landar man i många fall i att ljusintensiteten i terrarium, där djuren faktiskt befinner sig, är under godkänd arbetsbelysning.
Då pratar vi alltså om djur som i naturen kommer ifrån områden där, åtminstone om dom väljer, kan bli direkt solbelysta med...Om vi tittar på en skäggagam i Australien till exempel så kommer den utan problem att under stora delar av året i stort sett varje dag vara utsatt för en ljusintensitet på 100 000 lux och uppåt. Och då håller man dom sedan konstant vid knappt godkänd arbetsbelysning. Har man tur sedan så kommer man upp i 10 000 lux på solplatsen och det är klart att det kommer påverkar deras aktivitetsnivå. Det är bara att titta på hur man brukar förbereda dvalan, då sänker man temperaturen och man drar ner på ljusintensiteten och ljustimmarna. Så dom lever i någon slags konstant halvdunkel och det är liksom inte det som är poängen.
Det finns som sagt inga referensvärden men jag tycker att på solplatsen ska vi komma upp i så hög ljusintensitet som vi bara kan. Då är det HID-lampor som vi pratade om alldeles nyss som gäller. Dom kraftigaste kan i bästa fall komma upp till 50 000 - 70 000 lux. De mindre modellerna kommer kanske upp i 20 000 - 35 000 lux, beroende på hur man placerat dem och hur långt från djuret den är och hur mycket annat ljus som finns runt omkring naturligtvis. Om vi tittar på mercury vapor-lamporna...det är skillnader mellan olika fabrikat men det är sällan vi kommer upp över 20 000 lux med en sådan.
Men en vanlig LED-ramp till exempel, vart hamnar den?
Det beror helt på hur högt upp den sitter, hur mycket täcker den och hur terrariet är inrett. Om vi tar en LED-ramp eller vanliga...Jag tycker att det vi ska jobba med när vi pratar allmänbelysning så är det antingen LED-ramper...den stora fördelen med LED-ramper, åtminstone de nya, är att de går att styra. Du kan få en soluppgång, du kan styra olika färger, vilka LED som ska starta när, och du kan dimra upp ljuset vilket ger en väldigt trevlig och naturlig effekt. Dessutom så ger de nyare LED-ramperna även UVA. Där kan du få en extra UVA-källa för att täcka in resten av terrariet som inte är på solplatsen så att säga. 6500 Kelvin det är ett mått på färgtemperaturen, alltså hur blått eller rött ljuset är. Det är där någonstans solljuset ligger, egentligen lite lägre men det är en sådan standard som finns. I ett 60 cm högt terrarium och 2 stycken vanliga daglysrör kommer upp till mellan 2000-4000 lux. Om det är ett någorlunda ljust rum och så vidare. Men det är mycket annat som kommer påverka. All belysning kommer samverka. Har du bara ett lysrör på en del av terrariet så kommer det ge mindre än ifall du har en till lampa precis bredvid.
Vi kommer inte gå in så mycket på det precisa spektrat, om vi backar tillbaka igen, och tittar på exemplen med lampor som ger värme och UVB. Vi har bara pratat om UV-delen och lite om ljusintensitet men de kommer att ha olika spektrum också. Vissa kanske kommer ge lite mer IRa än de andra, vissa kommer ge mer rött ljus, vissa kommer ge mer blått ljus än de andra. För att försöka täcka in så mycket som möjligt av ljusspektrumet kan man kombinera dagslysrör och LED. Kombinera olika typer av ljuskällor för att få så mycket av spektrumet som möjligt, även när vi pratar om synligt ljus. Allmänbelysningen gör att det är ljus i resten av terrariet också och inte bara på solplatsen. "Brassa på" ordentligt med allmänbelysning, jag tycker att när man går in i ett rum där det står ett terrarium så ska det vara den absolut ljusaste punkten även om alla lampor är på och det strilar in solljus genom fönstret. Det ska fortfarande kännas som den ljusaste punkten. Sen får man inreda på ett snyggt sätt så att djuren kan komma undan. Det ska inte vara ett kalt öppet rum som är belyst hela tiden utan de ska kunna komma undan belysningen om de vill.
Vi måste också poängtera återigen att den här lilla LED-lampan inte är representativ för allmänbelysning utan att någon typ av lysrörsarmatur eller större LED-ramp passar bättre.