Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips akvarium  Guide för underhåll & Service: Fluval FX6

Guide för underhåll & Service: Fluval FX6

Text: Ted Hansen - CEO & Akvarist - CyberZoo

Fluvals ytterfilter FX6 är ett akvariefilter som vi på CyberZoo är välbekanta med. Vi har under åren sålt flera tusen filter, först av modellen FX5 och sedan Fluval FX6, som blev en populär efterföljare.

En anledning till att det är min personliga favorit, är för att detta är den produkten som vi har absolut minst reklamationer av (att produkten dessutom är riktigt bra är så klart ett stort plus). Vi får en del frågor och jag tänkte därför skriva några rader om det som vi får mest frågor om. Därför hoppar vi rakt på sak och inleder med att gå igenom lite felsökning...

ytterfilter FX6 akvariefilter

Här är felet!

Tro det eller ej, men det vanligaste felet är att man inte läser manualen. Jag är precis lika dan själv, hemma hos mig åker manualen ofta direkt i återvinningen. Hur som helst, om du verkligen vill felsöka din fx6:a så behöver du läsa texten nedan, noga.

Så felsöker du ditt Fluval FX6 ytterfilter

Fluval FX6 installationshöjdDet är många delar på ett ytterfilter och det kan vara svårt att veta vart man skall börja felsöka. Ofta är felet inte där man tror. Vi kommer att gå igenom några olika exempel så blir det lättare att komma igång med felsökningen.

  • Slangarna behöver vara så korta som möjligt när de monteras och får inte hänga i en "båge" då detta belastar motorn extra och kan skapa oljud. Detta är ganska vanligt att man missar, eftersom många tänker att det är onödigt att kapa slangarna ifall man vill koppla filtret annorlunda längre fram. Om filtret varit i drift en tid så testa spola rent slangarna eftersom det kan byggas på stora lager av alger och annat som påverkar både flöde och ljudvolym
  • Kranarna står i öppet läge? Om man missar att öppna dem helt så kan det påverka ljudnivå och vattenflöde.
  • Vibrationer som blir störande oljud. Titta efter saker som kan förstärka ljudet. Det kan vara att slangarna ligger emot något, en foderburk som slår emot ett hyllplan i skåpet eller liknande. Prova att ställa behållaren på något mjukt som en handduk för att se om det hjälper.
  • Nyinköpt filter som låter är inte helt ovanligt. Ett helt nytt filter kan låta högre än vad man förväntar sig. Ibland är det så att det tar några dagar (upp till en vecka) för motor och impeller att "köras in". Det betyder att passformen behöver anpassas mot varandra och det sker genom ett naturligt slitage, som gör att de rörliga delarna passar bättre ihop.
  • Motorn knackar eller slår med kraftiga vibrationer. Detta är kanske den vanligaste frågan vi får vid nyinköpta filter. Många får panik och tänker att både impeller och motor är trasiga. Jag har aldrig varit med om att så är fallet. Det mest sannolika är att det finns luft i systemet.
  • Luft i systemet är ett vanligt problem när filtret är nystartat. Luft skapar värst oljud av allt och det kan skapa både brummande, skorrande och knackande ljud. Vissa filtermaterial kan vara väldigt svåra att tömma på luft och det räcker att det kommer någon enstaka luftbubbla för att skapa oljud. Det som sker är att luften letar sig fram till rotor/impeller och när det finns luft här så skapas ett skarpt oljud som låter som att motorn är trasig. Man kan få jobba ett tag för att få ut luften ur systemet helt. Jag har några olika knep som brukar fungera:
  1. Luta behållaren när den är i drift. Luta den tills flödet avstannar helt och res den sedan sakta tills flödet startar igen. Detta brukar kunna få en del luft att följa med ut.
  2. Ibland när luft envist ligger kvar vid impellern så kan man trycka stickkontakten i och ur vägguttaget med någon sekunds mellanrum. Detta brukar kunna få impellern att "slunga iväg" luften ut ur systemet.
  3. Om inget annat hjälper så har detta sättet räddad mig några gånger från att bli gråhårig... Dra ur kontakten och låt filtret vara kopplat som vanligt. Om du har en slang som du fyller på vatten från kranen med, så tar du den och sätter mot utblåset. Sätt sedan igång vattnet med fullt tryck och spola filtret baklänges med vatten. Nu brukar det komma ut luft och sedan kan man köra igång filtret som vanligt. Om du inte fyller vatten i akvariet med en slang, så finns det ett sätt till som funkar. Man kan ta en annan pump och lägga i vattnet och sedan sätta utblåset på den mot utblåset på FX6 och sedan spola den baklänges på samma sätt som ovan.
  4. För att utesluta att det är luft i filtermaterial eller att man monterat detta i fel ordning osv. så bör man prova att tömma filtret på alla korgar och innehåll. Provkör sedan filtret en stund helt tomt och se om det är någon skillnad.
  • Filtret stannade efter rengöring och vägrar nu att komma igång igen. Det vanligast här som vi har sett är att man varit oförsiktig och på något vis råkat få insuget för nära botten och sugit in sand eller finkornigt grus, som letat sig fram till impellern och nu blockerar den (det kan även vara växtdelar eller liknande). Dra ur kontakten direkt och montera loss motorn för att inspektera axel och impeller. Spola rent vid behov.
  • Motorn - När vi ändå pratar om motorn så kan vi fortsätta där. För det första, så påverkas inte garantin av att man monterar loss den. Det måste ju gå att ta isär motorn för att utföra underhåll och byta slitdelar. Det är väldigt enkelt att ta loss motorn som sitter med 4 st skruvar. När motorn är loss så tar man bort skräp, växtdelar eller annat och sedan kan man spola rent med vatten.

VIKTIGT! - Det är viktigt att inte skruva åt motorn för hårt, då det kan skapa kraftiga oljud. Titta på pilen (markering på motorn) när du monterar tillbaka rotorn så att den hamnar i rätt läge. Kontrollera att alla packningar ser hela ut och att de sitter rätt (annars kan det orsaka att luft kommer in i systemet och skapar oljud).

Underhåll & Skötsel - Intervaller

För att säkerställa en optimal drift av ditt Fluval FX6, krävs regelbundet underhåll. Om underhåll inte utförs korrekt så kan det kan leda till att filtret förstörs och att din garanti upphävs. Dessutom kommer regelbunden rengöring och underhåll avsevärt att minska eller helt förhindra fel och minskad prestanda. Se underhållsschemat nedan från Fluval/Hagen.

Komponent Varje månad Varje kvartal Varje halvår Årsvis
Magnetic Impeller & Impeller Well Rengör     Byt ut
Ceramic Shaft Rengör     Byt ut
Intake Stem, Strainer, Hosing   Rengör    
Ribbed Hosing       Rengör
Primer Assembly with Primer Cover     Rengör & smörj  
Gasket Rengör Rengör & smörj   Byt ut
AquaStop 0-ring Gaskets   Rengör & smörj    
Foams in the foam screen Rengör   Byt ut  
Bio-Foam    Rengör Byt ut  
Polishing Pad    Byt ut    
Carbon Byt ut      
BIOMAX Skölj   Byt ut hälften  

Tänkvärt är att man kan förbruka sin rätt till garanti om man inte följer rekommenderade intervaller för underhåll. Precis som om du inte följer serviceintervaller på din nya bil.

Så här säger Fluval om garanti

"Fluval FX6 ytterfilter har tre års garanti - Garantin täcker ursrungsfel orsakade av material eller fabrikationsfel. Garantin gäller under normal användning för akvarium och såvida man följt service och underhåll enligt manualen. Delar som inte kan repareras kommer att bytas ut. Detta sker enligt Hagens rutiner och är inget kunden själv kan välja/påverka.

Garantin gäller ej när filter har utsatts för felaktig användning, försumlighet eller har manipulerats på något sätt. Det gäller heller inte filter som är felaktigt monterade eller felaktigt underhållna, eller där installations- och underhållsinstruktioner inte har följts korrekt.

Garantin gäller inte för slitdelar som impeller, impellerlock, axel eller packningar/O-ringar. Inget ansvar tas med avseende på förlust eller skada på levande eller personlig egendom oavsett orsak till detta."

Om du måste skicka in din pump på felsökning är det viktigt att tänka på att ha en reservpump tillgängligt hemma!

Detta ligger helt och hållet på ditt ansvar och personligen så skulle jag aldrig riskera mina fiskars liv genom att inte ha tillgång till extra utrustning om något plötsligt händer! För eller senare så kommer det ju att ske...

Vi är snabba på att åtgärda fel, men vi måste få in produkten till oss för att kunna felsöka och åtgärda eventuella fel. Som du säkert förstår efter att ha läst hela texten så behöver vi få in alla delar för att felsöka, eftersom felet inte alltid är där man först tror.

Några sista ord

Något som jag och mina kollegor på CyberZoo ofta diskuterar är vad ordet tyst egentligen betyder. Det finns inga riktlinjer som måste uppfyllas för att få kalla en produkt: tyst, super silent, eller varför inte, super duper extra mega silent osv. Ni fattar vad jag menar...

Detta leder ofta till missuppfattningar om vad man kan förvänta sig. Sedan är vi olika också. Själv har jag nedsatt hörsel, men kan ändå störa mig sjukt mycket på en del ljud.

Tycker jag då att Fluval FX6 är tyst? - Nej, det tycker jag inte. När man läser på olika forum på nätet så säger många att "min är knäpptyst" osv. men det säger kanske mer om deras hörsel, eller att de helt enkelt är av den sortens människa som kan bo bredvid järnvägen utan att tänka på tågen som passerar så nära att huset skakar.

Men hallå? Ja, jag vet att jag inledde guiden med att skriva "Ett ytterfilter i världsklass". Och det är fortfarande min åsikt! Detta är inget tyst filter, men det betyder inte att det låter orimligt mycket. Folk glömmer lätt att detta är ett monster till ytterfilter som pumpar 3500 l/h och för den kapaciteten så kanske pumpen är "super duper extra mega silent". Men att jämföra ljudnivån med ett annat ytterfilter som pumpar 1200 l/h är knappast relevant (i min mening). Det finns så klart tystare filter, men oftast hittar du dem inte i denna prisklassen.

akvariefisk växt stock

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan