Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips reptiler  Hur stort terrarium behöver en reptil?

Hur stort terrarium behöver en reptil?

Det är en bra och vanlig fråga. Svaret kan vara komplicerat men vi ska försöka hålla det kortfattat. På Jordbruksverkets hemsida finns det bra tabeller och nyttig information att gå efter. Det är riktlinjer som måste följas enligt svensk lagstiftning. Vi tolkar själva tabellerna som minimum mått på utrymme för olika typer av reptiler och amfibier. Faktum är att i de flesta fall så mår reptiler bäst av ett mycket större terrarium än minimimåtten.

Varför?

Detta är djur som har haft flera miljoner år på sig att anpassa sig till de miljöer de lever i och har utvecklat ett komplicerat levnadssätt med många olika typer av beteenden. Många reptiler ute i naturen klättrar minst 1-2 meter ovanför markytan och deras "home range" kan vara så stort som flera km². Så hur vi än gör i fångenskap kommer vi aldrig att kunna ge djuren det utrymme som de har ute i det vilda.

 

Bild på ett terrarium med ett frågetecken över hela

Hur ska man då tänka kring terrariets storlek?

Det vi kan göra är att ge djuren ett så stort utrymme som möjligt för att de ska kunna utföra sina naturliga beteenden på bästa möjliga sätt. Med ett stort terrarium har du fler möjligheter att t.ex. skapa bra gradienter och ha ett bottensubstrat på minst 10-15 cm. Tänk också på att om du köper en juvenil så växer dom och det snabbt. Därför är det smart och mer ekonomiskt att köpa ett tillräckligt stort terrarium med detsamma som djuret kan växa i istället för att behöva byta när den väl vuxit ur sitt gamla hem.

Har du fler frågor eller funderingar?

Om du har fler frågor eller funderingar så går självklart bra att mejla in till vår support eller boka en tid för veterinärrådgivning via telefon. Vi hjälper dig i den mån vi kan!

Ett tips kan också vara att kolla in vår YouTube-kanal som vi uppdaterar kontinuerligt med skötselråd på svenska.

Relevanta YouTube-videor:


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga
Tre olika storlekar av terrarium och ett stort frågetecken i mitten

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan