Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Insekter & annat  Spökskräcka (Extatosoma tiaratum) - Skötsel och fakta

E. tiatarum, vuxen hane.

E. tiatarum, ej könsmogen hona (nymf)

Spökskräcka (Extatosoma tiaratum) - Skötsel och fakta

Detta skötselråd är skrivit av veterinär Jesper Agner Arnö

Inledning

Spökskräckan (Extatosoma tiaratum) är en insekt i ordningen Phasmatodea – vandrande pinnar. Släktet Extatosoma innehåller två arter som båda två har ett väldigt karakteristiskt utseende.

E.tiaratum hittas i naturen i Australien, medan den andra arten i släktet (Extatosoma popa) lever på Nya Guinea.

E.tiatarum har blivit en populär art i fångenskap då de är både lättskötta och relativt lätta att föda upp

Liksom hos många andra vandrande pinnar blir honorna hos E. tiatarum större än hanarna. En fullvuxen hona kan bli upp till 20 cm lång och leva i upp till 18 månader, medan hanarna sällan blir mer än 10-11cm och lever i 6-8 månader.

Spökskräckor är växtätare som framför allt är aktiva nattetid. Trots sitt hotfulla utseende är dessa insekter timida och helt ofarliga.

Utbredningskarta:

Utbredningsområde för spökskräcka

Utseende och livscykel

Spökskräckor ser mer ut som någon slags taggig ökenväxt än en pinne. Benen är platta och bladliknande med taggiga kanter och kroppen är förhållandevis kraftig

Det är lätt att könsbestämma vuxna individer – hanarna är långsmala med långa antenner och har stora vingar, medan honorna är mycket kraftigare, har små antenner och vingar samt kraftiga taggar över hela ryggen.

De flesta spökskräckor är bruna eller gröna i olika nyanser, men det finns även ljusare individer. Färgen kan ändras beroende på omgivningarna.


E. tiatarum, ej könsmogen hane

E. tiatarum, ej könsmogen hane (nymf)

Spökskräckor har en spännande försvarsstrategi; de imiterar en skorpion! Om de blir störda ”rullar” de upp svansen över ryggen, precis som en skorpion. Svanstippen är dessutom formad så att den liknar gadden på en skorpionsvans, men det finns naturligtvis ingen riktig gadd och spökskräckor har inte heller något gift. 

Om man försöker plocka upp dem kan de även sparka med sina taggiga bakre ben för att komma undan samt utsöndra en luktande vätska.

Spökskräckor kan både föröka sig genom att para sig samt genom jungfrufödsel (partenogenes). Vid jungfrufödsel blir all avkomma honor. 
Det tar ca 4–6 månader för ägg att kläckas, om de är resultatet av en parning. Ägg som läggs genom partenogenes tar längre tid på sig att kläckas, som regel 6–12 månader. Äggen kan lämnas i terrariet, eller läggas i ett separat terrarium. Temperaturen bör ligga mellan 23°C och 25°C och substratet bör hållas lätt fuktigt. 

Nymfstadierna kallas L1, L2, L3 osv. och övergången mellan varje stadie utgörs av en ömsning av ”huden” (cuticula). Man kan som regel börja se skillnad på hanar och honor efter att nymferna har ömsat 4 gånger. 

E. tiatarum, vuxen hane.

E. tiatarum, vuxen hane.

Terrarium

Till en grupp på 2-3 E. tiatarum rekommenderar vi ett terrarium på minst 30x30x45 cm (LxBxH), eller större. Inred terrariet med ett ordentligt lager bottensubstrat som kan hålla fukt (t.ex. en blandning av jord/sand/kokosfiber eller liknande), täckt av ett lager med mossa/gamla löv, samt ordentligt med grenar i hela terrariets höjd. Det brukar även gå utmärkt att ha levande växter i terrariet, utöver de grenar som sätts in som foder, förutsatt att man har tillräckligt med belysning. 

Vuxna honor uppskattar att ha en bakgrund i terrariet att klättra på, och terrariet bör även ha ett nättak så att djuren kan hänga upp och ner i taket. 

Fukta terrariet 1-2 gånger/dag och se till att temperaturen inte understiger 20°C eller överstiger 30°C.
Spökskräckor är fredliga insekter som går att hålla i grupp.

I fångenskap kan arten utfodras med blad från hallon, björnbär, ek, maskrosor, lönn och salal med mera. Salal kan köpas hos oss på Cyberzoo, eller i blomsterhandel. Grenar med blad från hallon, björnbär och ek kan plockas utomhus under säsong.

Sätt grenarna i lite vatten i terrariet, och byt ut när bladen börjar vissna/torka. Det ska alltid finnas färska blad i terrariet.

Ett högre terrarium än vad det är brett

Inköpslista för Spökskräcka

Ett väl tilltaget terrarium

Digitaltimer

Allmänbelysning

Bottenmaterial & mossa

Grenar, rötter, löv, levande växter m.m

Sprayflaska

Termometer & hygrometer

Foder i form av salalblad, hallonblad, björnbärsblad, rosenblad, ekblad eller lönnblad

Vad är en Spökskräcka?

Spökskräckan, också känd som Extatosoma tiaratum, är en insekt i ordningen Phasmatodea – vandrande pinnar.

Var finns Spökskräckan i naturen?

Spökskräckan finns i naturen i Australien.

Hur ser en Spökskräcka ut?

Spökskräckor ser ut som taggiga ökenväxter. De har platta, bladliknande ben med taggiga kanter och en sträv kropp.

Hur länge lever en Spökskräcka?

En fullvuxen hona kan leva upp till 18 månader, medan hanarna lever i 6-8 månader.

Hur beter sig en Spökskräcka?

Spökskräckor är nattaktiva växtätare. När de blir störda gör de en imitation av en skorpion som ett försvar.

Vilket habitat passar för en Spökskräcka?

Spökskräckor trivs i ett terrarium som innehåller ett lager bottensubstrat, mossa/gamla löv och grenar i hela terrariets höjd.

Vilka är Jordbruksverkets bestämmelser för att hålla Spökskräckor?

Detta är inte specificerat i texten, men i allmänhet bör terrariet för Spökskräckor vara minst 30x30x45 cm (LxBxH) för en grupp på 2-3 individer.

Kan man hålla flera Spökskräckor tillsammans?

Ja, Spökskräckor är fredliga insekter och kan hållas i grupp i fångenskap.

Hur matar man en Spökskräcka?

Spökskräckor utfodras med blad från växter såsom hallon, björnbär, ek, lönn, etc.

Hur kläcks Spökskräckor?

Spökskräckor kan föröka sig både genom parning samt genom jungfrufödsel (partenogenes).


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan