Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips reptiler  Varför är UV-ljus viktigt för reptiler?
UVB för reptiler

Varför är UVB viktigt för reptiler?

En av flera effekter av UV-B är att det, i kombination med värme, hjälper till att ombilda ett kolesterol som finns i huden till Vitamin D3. En vanlig åkomma hos reptiler är olika typer av skelettsjukdomar som benskörhet och rakit eller sekundär hyperparatyreos. Den sistnämnda är en endokrin sjukdom som uppstår som en följdsjukdom när nivån av kalcium sjunker. Det som alla dessa har gemensamt är att de orsakas av en obalans mellan kalcium och fosfor i kroppen.

Samlingsnamnet för denna typ av bristsjukdom är “Metabolic bone disease” vilket förkortas MBD. Orsaken till att den uppstår är en otillräcklig tillgång till UVB-ljus vilket ger en brist på kolekalciferol, eller Vitamin D3. Det i sin tur gör att reptilen inte kan ta upp kalcium i tarmen.

Dessutom har UV-strålning flera andra positiva egenskaper som inverkar positivt på både människor och djur.

  • Den är desinficerande
  • Den stärker hudens egna skydd mot solljus
  • Den ökar pigmentering
  • Den stimulerar produktionen av β-endorfiner som ger en generell känsla av välmående.

Vad är UV-B?

Solljuset kan delas in i olika våglängder som mäts i enheten nanometer, och UV-ljuset hittar man i våglängder mellan 290-400 nm. Det UV-ljus som når jordytan delas upp i två olika kategorier: UV-A (320-400 nm) och UV-B (290-320 nm). UV-strålning befinner sig precis utanför det spektrum som är synligt för människan.

Hur mycket UV-B behövs egentligen?

Hur stora krav en reptil har på tillgången till UVB-ljus varierar stort mellan olika arter, men även inom en art kan behoven se olika ut, bland annat beroende på hur mycket D-vitamin som djuret kan tillgodogöra sig från kosten. Studier visar att honor av Panterkameleont (Furcifer pardalis) har ett större behov av UVB än hanar inom samma art, och att en korrekt avvägd mängd UV-B ger en mer lyckad fortplantning med en högre andel levande ungar.

Allt det där verkar såklart oerhört krångligt, svårt att förstå och det finns dessutom stora kunskapsluckor vad gäller olika reptilers krav på solljus och hur man reproducerar en livsmiljö i ett terrarium på bästa sätt. Några generella råd och riktlinjer finns dock.

Det första man bör göra är att lära sig om reptilens naturliga hemvist. Som vi skrivit på andra ställen på vår hemsida så finns det reptiler på nästan alla kontinenter och deras livsmiljöer kan se oerhört olika ut. Dagaktiva reptiler i en öken har ett mycket större behov än dagaktiva reptiler i ett tempererat klimat.

På senare år har man börjat förstå att även nattaktiva reptiler också har behov av UV-B. Det är bevisat att till exempel Leopardgecko mår bra av UV-B, de syntetiserar vitamin D3 trots kort exponering.

I terrariet bör man försöka skapa områden med olika nivåer med UVB-ljus. En generell rekommendation är att se till så att nivån närmast taket får mest med UVB-ljus och synligt ljus. Längre ner i terrariet minskar mängden UVB-strålning med avståndet till lampan, men det bör också finns utrymmen där husdjuret kan skydda sig från UV-B. Anledningen till detta är att reptilen till viss del kan reglera behovet av UV-B själv beroende på hur mycket D-vitamin som kommer via fodret, och det är inte heller bra med för mycket UV-B.

Men UV-A då, vad är det bra för?

Reptiler kan till skillnad från människor se UV-A. Man tror att de använder det till att upptäcka och identifiera artfränder och fiender, men även för att avgöra vad som är ätligt och inte. Det är bland annat därför som ljus med UV-A är en viktig del av en korrekt belysning för reptiler. Vanliga glödlampor och “Basking spots” med halogen avger små mängder UV-A, men alla UV-B lampor för reptiler avger bra med UV-A. Exo Terra har en UV-A lampa, “Reptile Vision”, som är särskilt anpassad för reptilers syn.

Ok, vilken lampa är bäst då?

Det finns “allt-i-ett-lampor” som trots sitt namn knappast gör hela jobbet, för många arter kommer en kombination av lampor ge bäst förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv. Dessutom måste man ta hänsyn till terrariets utformning och armaturer. Ett stort terrarium kommer behöva flera olika ljus- och värmekällor för att skapa de solplatser, värmevariationer och den allmänbelysning som krävs. 

Från ett UVB-perspektiv spelar det egentligen ingen roll ifall du använder HID, MV-lampor eller T5-lysrör. Det viktigaste är att hela djuret ryms inom ljuskäglan och att UV-index är korrekt. För många som håller arter som behöver mycket ljus och UV-B är HID-belysning ett populärt val, men de är svåra att använda om man inte har en Solarmeter 6.5r. Har man inte en mätare är det lättare att göra rätt med T5-lysrör.

Hur placerar jag lampan bäst?

Terrarieglas släpper inte igenom UVB-strålning alls och ett galler kan kraftigt begränsa mängden som når terrariet. Därför är det alltid bäst att placera UV-lampan inne i terrariet. Använd alltid en armatur som skyddar mot brännskador eller montera lampan på ett sätt så att din reptil inte kommer åt den. UV-lampans glaskropp är tillverkad av en särskild typ av glas som inte stoppar UV-ljuset.

Installera aldrig kompaktlysrörslampor (CFL) vertikalt i ditt terrarium. Om reptilen kan sitta bredvid glödlampan och titta in i glödlampan horisontellt kan den komma att utveckla ögonproblem som foto-keratokonjunktivit, vilket är en inflammation i hornhinnan och bindehinnan. UVB-ljus måste komma ifrån ovanför en reptil och aldrig från sidan.

En bild som visar exempel på hur mycket olika material släpper genom UVB

Exempel på belysning till terrarium

För att få till en adekvat belysning behöver du minst 3 olika ljuskällor. Det du vill att de olika ljuskällorna ska ge är: 1. UV-ljus, 2. Värme, 3. Allmänbelysning

Det finns i dagsläget två huvudsakliga alternativ för att få med de tre ovanstående punkterna. Här kan du se skisser på dessa två alternativ med våra rekommendationer för vilka ljuskällor som mest effektivt åstadkommer det man vill uppnå med belysningen i terrariet.

Exempel på belysninguppsättning i ett terrarium med HID-lampa

Här använder vi oss av en värmelampa (halogen) för värme, en så kallad HID-lampa (metallhalogen) OCH ett T5-lysrör för UV-ljus samt LED för allmänbelysning. Värmelampan och HID-lampan placeras tillsammans så att de högsta värdena av UV-strålning finns över solplatsen. UV-lysröret placeras sedan utanför solplatsen för att ge en lägre UV-strålning i en del av terrariet. Detta är, i teorin den "bästa" lösningen då den ger absolut högst ljusintensitet på solplatsen och en bättre UV-gradient än vårt andra alternativ. Detta alternativ kräver dock ett relativt högt terrarium och lämpar sig primärt till arter som solar gärna och mycket. Precis vilka ljuskällor man använder (effekt, längd, storlek etc.) är beroende på reptilart och terrariestorlek.

Här använder vi oss av en värmelampa (halogen) för värme, ett T5-lysrör för UV-ljus samt LED för allmänbelysning. Värmelampan och UV-lysröret placeras tillsammans så att det finns UV-strålning över solplatsen. Detta är en bra standardlösning men precis vilka ljuskällor man använder (effekt, längd, storlek etc.) är beroende på reptilart och terrariestorlek.

Källor/vidare läsning

1. "Belysningsförslag för vanliga reptilarter" https://www.cyberzoo.se/sv/belysningsforslag-for-vanliga-reptilarter
2.
"Ultraviolet Radiation: How it Affects Life on Earth" https://earthobservatory.nasa.gov/Features/UVB
3. Divers, Stephen J., and Douglas R. Mader, eds. Reptile Medicine and Surgery-E-Book. Elsevier Health Sciences, 2005.
4. "Effects of Artificial Ultraviolet Light Exposure on Reproductive Success of the Female Panther Chameleon (Furcifer pardalis) in Captivity." http://www.reptileuvinfo.com/docs/artificial-ultraviolet-exposure-chameleon.pdf
5. "Evaluating the Physiologic Effects of Short Duration Ultraviolet B Radiation Exposure in Leopard Geckos (Eublepharis macularius)" http://jherpmedsurg.com/doi/10.5818/17-11-136.1


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan