Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Insekter & annat  Väsande kackerlacka (Princisia vanwaerebeki) - Skötsel och fakta

Väsande kackerlacka - Skötsel och fakta

Detta är ett skötselråd för Princisia vanwaerebeki, skrivet av reptilveterinären Jesper Agner Arnö.

Det finns omkring 4400 arter kackerlackor i världen, alla tillhörande ordningen Blattodea.

Princisia vanwaerebeki är en av de arter som brukar kallas för väsande kackerlackor (tribus Gromphadorhini), en grupp stora kackerlacksarter från Madagaskar. Genom att pressa ut luft genom sina spirakler (andningshål) kan väsande kackerlackor framkalla det ljud som har gett dem sitt namn.

Princisia vanwaerebeki blir som fullvuxen ca 5-8 cm lång, och liksom övriga väsande kackerlackor är det kraftiga och tunga insekter.

P. vanwaerebeki kan lätt hybridisera med andra väsande kackerlackor, och många av de individer som finns i fångenskap kan mycket väl vara hybrider.

Väsande kackerlackor är primärt aktiva nattetid, och håller framförallt till på marknivå, även om de är duktiga klättrare. I naturen bidrar de till nerbrytningen av växtmaterial, inklusive frukt på skogsbotten i fuktig skog och regnskog. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet, så att kackerlackorna får få tillgång till färsk mat och rent vatten/vattendroppar under sin primära aktivitetsperiod.

Utseende och livscykel

Könet kan relativt lätt bestämmas på lite större individer (>4-5 cm), då hanarna utvecklar tydliga hornliknande utskott på ovansidan av plåten bakom antennerna. Honorna saknar dessa utskott. Hanarna blir som regel även större än honorna. Kroppen har en blank, nästan svart grundfärg, med guld-brunfärgade kanter och undersida.

Båda könen saknar vingar.

Efter parning producerar honan än lång äggsäck (ootheca) med 30-100 ägg. Äggen ”ruvas” inne i honan tills de kläcks efter omkring 60 dagar. De nykläckta nymferna pressas sedan ut av honan och är helt vita vid ”födseln”. När deras exoskelett har hårdnat blir de mörkare, liksom sina föräldrar.

Det tar som regel omkring nästan ett år (8-10 månader) för nymferna att bli könsmogna, och genomgår under denna tiden 6-7 ömsningar av ”huden” (cuticula). Nymfstadierna kallas L1, L2, L3 osv. och övergången mellan varje stadie utgörs av en ömsning. Utvecklingstiden påverkas av temperaturen, där lägre temperaturer ger en långsammare tillväxt och utveckling. För låga temperaturer kommer att minska chansen för att kackerlackorna fortplantar sig.

Terrarium och skötsel

Vi rekommenderar ett terrarium på minst 30x30x30 cm (LxBxH) till P. vanwaerebeki. Ska du hålla flera individer i terrariet bör du naturligtvis ta detta med i beräkningen och välja ett större terrarium. Inred terrariet med ett ordentligt lager bottensubstrat som kan hålla fukt (t.ex. en blandning av jord/sand/kokosfiber eller liknande), täckt av ett lager med mossa/gamla löv/barkbitar. Korkbarksrör är utmärkta gömställen under dagtid, och kan placeras både stående och liggande. Det går som regel utmärkt att ha levande växter i terrariet, förutsatt att man har tillräckligt med belysning.

Fukta terrariet 1-2 gånger/dag, det bör alltid finnas fuktiga gömställen i terrariet, men det får inte blir blött. Sätt gärna in en liten, grund vattenskål, men tänk på att små kackerlackor kan drunkna om de ramlar ner i en vattenskål och inte kan komma upp. Lägg eventuellt i en liten sten som kackerlackorna kan krypa upp på om de hamnar i vattenskålen.

Se till att temperaturen inte understiger 20oC eller överstiger 30oC. Kackerlackorna trivs bäst vid en temperatur mellan ca 23 och 28oC. Använd en värmelampa, alternativt en värmematta om du behöver öka värmen i terrariet.

Väsande kackerlackor är primärt herbivorer (växtätare, men kan i naturen även äta mindre leddjur och liknande. De kan utfodras med olika typer av grönsaker och blad, frukt (gärna övermogen), finkrossad havre blandat med alger, kompletterat med lite animaliskt protein då och då såsom torkade insekter, flingfoder till fisk, eller uppblött hund-/kattmat. Den animaliska delen av kosten bör dock endast ges mycket sparsamt.

Byt ut fodret dagligen, så att det inte möglar.

Inköpslista för väsande kackerlacka

  • Ett väl tilltaget terrarium
  • Grenuttag och timer
  • Allmänbelysning (förslagsvis Arcadia jungle dawn LED, eller T5 dagsljuslysrör)
  • Bottenmaterial
  • Grenar, rötter, löv, mossa, levande växter mm. för inredning
  • Sprayflaska
  • IR-termometer
  • Foder


Vidare läsning

Orin McMonigle (2016); "For the Love of Cockroaches: Husbandry, Biology, and History of Pet and Feeder Blattodea" Coachwhip Publications


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan