Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  Vitknäad fågelspindel (Acanthoscurria geniculata) - Skötselråd

Vitknäad fågelspindel (Acanthoscurria geniculata) - Skötsel och fakta

Orginalförfattare: Johan Källström - Modifierat av: Jesper Agner Arnö

Acanthoscurria geniculata eller "Vitknäad fågelspindel", kommer ifrån Brasilien där den lever i Amazonas regnskog. Detta är en ”New World” spindel, den kommer alltså från ”den nya världen” (Nord- och Sydamerika samt Australien), i det här fallet från Sydamerika.  Arten beskrevs först av den tyska araknologen Carl Ludwig Koch år 1841. Det är en art som bytt namn ett par gånger och den tidigare varit känd under namnen Mygale geniculata, Scurria geniculata och Acanthoscurria transamazonica. På engelska har spindeln populärnamnet "Brazilian Whiteknee tarantula" eller ”Giant White Knee”. Namnet uttalas Acanthoscurria (uh-kan-thuh-SKOOR-ee-uh) geniculata (jenni-ku-la-taa). ”Acanthos” kommer ifrån det grekiska ordet acanthus som betyder tagg. “curria” kommer ifrån latiska ordet currere och betyder springa. Order “geniculata” kommer från latinets ord genu (knä) och geniculum (litet knä). Namnet betyder helt enkelt “Taggig springande (vit)knä”.

Vetenskapligt namn: Acanthoscurria geniculata
Svenskt namn: Vitknäad fågelspindel
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Acanthoscurria
Livslängd: Hanar 4-6 år, Honor 15-20 år
Ursprung: Brasilien
Fullvuxen storlek: 9-10 cm i kroppslängd, 18-22 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, i hålor

Inköpslista för Vitknäad fågelspindel

  • Ett väl tilltaget terrarium
  • Grenuttag och timer
  • Allmänbelysning (förslagsvis Arcadia jungle dawn LED, eller T5 dagsljuslysrör)
  • Värmelampa med armatur
  • Bottenmaterial
  • Grenar, rötter, löv, mossa, levande växter mm. för inredning
  • Sprayflaska
  • IR-termometer

Utseende och beteende

Acanthoscurria geniculata har en svart/brun grundfärg över hela kroppen, inklusive benen. Bakkroppen (abdomen) är täckt med röda/rosa hår, och ytterkanten av framkroppen (carapax) samt benens leder är vita. Det är en relativt stor fågelspindel, vuxna individer blir som regel runt 20 cm i benspann.
Det är en marklevande art som framför allt är aktiv på nätterna. På dagarna gillar de att sitta gömda i sina hålor. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet, så att spindlarna utfodras, och har tillgång till rent vatten under sin primära aktivitetsperiod.
A. geniculata anses inte vara någon aggressiv art, och lämpar sig därför ganska bra för nybörjare inom spindelhobbyn. Den kan dock vara defensiv och likt andra "New World"-fågelspindlar så sparkar den brännhår för att försvara sig. Dessa hår kan vara mycket irriterande om man får dem på huden, i ögonen eller i luftvägarna. Var försiktig när du arbetar i terrariet, speciellt om bottensubstratet töms ut eller vid andra moment som kan få de hår som finns i terrariet att yra upp i luften. Använd långärmade kläder, handskar och/eller annan typ av skyddsutrustning vid behov.

En fågelspindel som sitter på en rot

Terrarium

Åt en vuxen spindel ska man ha ett terrarium som är minst 30x30x30 cm, och gärna större. Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (minst 10 cm, och gärna ännu djupare, speciellt till vuxna individer), bestående av till exempel en jord och sandblandning blandad med kokosfibrer och vitmossa. Man bör sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från fuktigt i botten till torrare längre upp mot markytan. Tillför vätska genom att vattna och duscha terrariet regelbundet.

Inred med gott om gömställen som barkbitar, rötter, korkrör, löv etc. Levande växter bidrar också utmärkta gömställen, en förbättrad luftkvalitet och hjälper till att upprätthålla en bra luftfuktighet. Man ska dock var medveten om att denna art är duktig på att möblera om i sitt terrarium, så använd robusta växter och ge spindeln gott om plats. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet. 

Luftfuktigheten bör ligga runt 70-80% i spindelns hålor och temperaturen i terrariet bör hållas omkring 25-28 °C. Det är extra viktigt att miljön inte är för torr när spindeln ska ömsa. En vattenskål med färskt vatten ska alltid finnas tillgänglig i terrariet.

Använd en svag värmelampa, alternativt en värmematta om du behöver öka värmen i terrariet. Tänk på att spindlarna gräver ner sig för att komma undan värme och torka. Placera därför en eventuell värmematta på sidan av terrariet, och inte på undersidan.

Utfodring

Acanthoscurria geniculata är en opportunistisk bakhållspredator, och i naturen äter arten både ryggradslösa djur som till exempel insekter och ryggradsdjur som mindre ödlor och gnagare.

Även i fångenskap är det en glupsk spindelart som sällan tackar nej till mat, så länge spindeln inte är på väg att ömsa. Utfodra din spindel med olika typer av insekter såsom kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas.

När spindlarna är små kan det vara svårt att hitta tillräckligt små foderinsekter, men som tur är accepterar de som regel även död föda, vilket innebär att man kan erbjuda insekter som man har delat i mindre bitar. Många unga fågelspindlar äter döda småkryp även i naturen.

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett. 

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter ömsning.

Avel

Acanthoscurria geniculata är en av de mer lättavlade spindelarterna i handeln, och arten föds regelbundet upp i Sverige.

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen. Honan bör ha ömsat max 2-3 månader innan parning, annars är chansen liten att det lyckas.

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, och för att se om hanen börjar trumma med pedipalperna eller benen. Hanarna hos många fågelspindlar trummar med benen utanför honornas hålor, som en del i uppvaktningsbeteendet i förbindelse med parning. Om spindlarna visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att minska risken för att honan äter upp honom.

Fågelspindlar parar sig ”ansikte mot ansikte” så att säga. Hos de flesta arterna har hanarna speciella ”sporrar” på undersidan av det främsta benparet som de krokar fast i honans gifttänder. Sedan lyfter hanen honans framkropp så att han kan komma åt hennes könsöppning med sina pedipalper. Könsmogna hanar spinner ett speciellt nät på pedipalperna, som de sedan deponerar spermier i. Vid parning för hanen in nätet i honans könsöppning, varpå hans spermier överförs till honan.

När parning skett bör spindlarna separeras igen. 

Efter en lyckad parning kan det dröja 2-6 månader (beroende på temperatur och födotillgång) innan honan producerar en äggsäck med ca 500-1500 ägg i. Honan vaktar äggsäcken medan äggen utvecklas, men efter drygt 30 dagar kan man välja att plocka ut äggsäcken och lägga den i en inkubator där man håller ca 25-28oC och 70-80% luftfuktighet. Äggen börjar som regel kläckas ca 2 månader efter att honan producerat äggsäcken. 

Ungarna (nymferna) är små, ganska orörliga och helt vita när de kläcks. Efter några dagar blir de mörka och genomgår sin första ömsning, för att sedan bli mer mobila.

För att könsbestämma dessa spindlar kan man följa denna guide:
https://www.terrariedjur.se/articles/46


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan