Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  Olivgrön fågelspindel (Neoholothele incei) - Skötsel och fakta

Olivgrön fågelspindel (Neoholothele incei) - Skötsel och fakta

Detta skötselråd är skrivit av veterinären Jesper Agner Arnö

En står fågelspindel i sitt terrarium

Neoholothele incei eller "Olivgrön fågelspindel" är en liten spindelart från norra Sydamerika. Arten lever i nordöstra Venezuela samt Trinidad och Tobago. Det verkar vara svårt att hitta tillförlitlig information om precis vilken typ av habitat som N. incei föredrar (olika källor nämner alltifrån tropisk regnskog till torra buskmarker), men klimatet i regionen är som regel varmt och fuktigt året runt. Temperaturer i terrariet bör ligga omkring 24-28°C under dagen och mellan 20°C och 24°C under natten.

N. incei är en av de få fågelspindlar som lever i grupper/kolonier, och går att hålla i grupp även i fångenskap. N. incei anses vara en fredlig spindel som föredrar att fly in i någon av sina tunnlar om den blir skrämd. Arten kan dock vara nervös och röra sig mycket snabbt! På grund av sin ringa storlek och snabbhet bör man inte hantera dessa spindlar i onödan och vara lite extra uppmärksam när man öppnar terrariet. Använd alltid en transportbehållare av något slag om du behöver flytta spindeln.

N. incei växer snabbt och honor kan leva i upp till 7 år, medan hanar som regel bara blir runt 2 år gamla.

Vetenskapligt namn: Neoholothele incei
Svenskt namn: Olivgrön fågelspindel
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Neoholothele
Livslängd: Hanar ca 2 år, Honor ca 7 år
Ursprung: Trinidad, Venezuela
Fullvuxen storlek: 3-4 cm i kroppslängd, 5-7,5 cm i benspann
Föda: Små ryggradslösa djur
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Grävande, marklevande

Inköpslista för Olivgrön fågelspindel

  • Ett väl tilltaget terrarium
  • Grenuttag och timer
  • Allmänbelysning (förslagsvis Arcadia jungle dawn LED, eller T5 dagsljuslysrör)
  • Vid behov – värmelampa (halogen) samt armatur
  • Bottenmaterial
  • Grenar, rötter, löv, mossa, levande växter mm. för inredning
  • Sprayflaska
  • IR-termometer

Utseende och beteende

Olivgrön fågelspindel finns i två naturliga färgvarianter. Den vanligaste varianten har en olivgrön grundfärg med svart teckning. Den andra varianten är orange med mer eller mindre tydlig mörkare teckning. Till skillnad från många andra ”New world” spindlar saknar N. incei brännhår på bakkroppen. 

Som de flesta andra fågelspindlar är N. incei framför allt är aktiv på nätterna. På dagarna gömmer de sig i hålor (de kan både gräva egna eller utnyttja färdiga hålor), eller under löv, barkbitar eller liknande. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet.

Olivgrön fågelspindel producerar stora mängder nät som snabbt kan täcka stora delar av terrariet. 

N. incei har observerats leva i grupper/kolonier i naturen och kan hållas i grupp även i fångenskap, förutsatt att man ger spindlarna ordentligt med utrymme och ser till att de inte går hungriga. Grupphållande medför dock alltid en risk för kannibalism. Är man osäker på hur man ska göra, eller om man helt vill utesluta risken för att spindlarna äter upp varandra bör man hålla spindlarna en och en. 

Terrarium

Åt en vuxen spindel bör man ha ett terrarium som är minst 30x30x30 cm, och gärna större. Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (minst 5-10 cm), bestående av till exempel en blandning av jord, sand, kokosfibrer och vitmossa. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från lätt fuktigt i botten till nästan torrt vid markytan. Det översta lagret av bottenmaterialet kan få torka ut något mellan vattningarna, men hela bottenmaterialet bör aldrig få bli helt torrt. Hur ofta du behöver vattna/duscha beror på omgivande temperatur, hur mycket bottensubstrat du har och hur mycket du vattnar varje gång. Vi rekommenderar att du vattnar åtminstone varannan vecka och duschar lätt 1-2 ggr/vecka. Fukta lite extra när spindeln ska ömsa. 

Det måste alltid finnas en liten, grund skål med rent vatten i terrariet.

Inred med gott om gömställen som barkbitar, rötter, korkrör, löv etc. Levande växter är också utmärkta gömställen och hjälper till att hålla en bra luftkvalitet samt fuktiga mikroklimat. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet. Använd en svag värmelampa om du behöver öka värmen i terrariet under dagtid (mät noggrant och regelbundet så att terrariet inte blir för varmt!). Behöver du få upp värmen under natten kan du använda en ”heat projector” som ger värme utan ljus, eller en värmematta. Tänk dock på att spindlarna gräver ner sig för att komma undan värme och för att uppsöka fukt. Placera därför alltid en eventuell värmematta på sidan av terrariet, och inte på undersidan. 

Det är viktigt att du rengör terrariet regelbundet för att undvika ansamling av avföring och matrester. Rengöring av terrariet bör ske minst en gång i månaden.

Terrarium 60x40x90

Utfodring

Som de flesta andra fågelspindlar är N. incei en opportunistisk bakhållspredator som i naturen primärt lever av andra ryggradslösa djur. 

I fångenskap kan man utfodra med olika typer av insekter såsom kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas samt gråsuggor och andra småkryp. Tänk på att detta är en liten art och anpassa storleken på foderdjuren efter spindlarnas storlek.

Ungar kan utfodras med bananflugor och nykläckta syrsor, men spindlarna växer snabbt och kan snart börja ta större byten.

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna. Man kan även använda sig av gråsuggor som städare, men en del av dessa kommer sannolikt att bli uppätna av spindlarna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett. 

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter ömsning.

Avel

Precis som med alla andra spindlar så är det bra att mata honan ordentligt innan man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen. Honan bör ha ömsat max 2-3 månader innan parning, annars är chansen liten att det lyckas. 

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, och för att se om hanen börjar trumma med pedipalperna eller benen. Hanarna hos många fågelspindlar trummar med benen utanför honornas hålor, som en del i uppvaktningsbeteendet i förbindelse med parning.

Om spindlarna visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att minska risken för att honan äter upp honom.

Fågelspindlar parar sig ”ansikte mot ansikte” så att säga. Hos de flesta arterna har hanarna speciella ”sporrar” på undersidan av det främsta benparet som de krokar fast i honans gifttänder. Sedan lyfter hanen honans framkropp så att han kan komma åt hennes könsöppning med sina pedipalper. Könsmogna hanar spinner ett speciellt nät på pedipalperna, som de sedan deponerar spermier i. Vid parning för hanen in nätet i honans könsöppning, varpå hans spermier överförs till honan.
Väljer man att hålla denna art i grupp kan man naturligtvis bara låta spindlarna sköta parningen på egen hand.

Ungarna (nymferna) är små, ganska orörliga och helt vita när de kläcks. Efter några dagar blir de mörka och genomgår sin första ömsning, för att sedan bli mer mobila.

För att könsbestämma fågelspindlar kan man följa denna guide:
https://www.terrariedjur.se/articles/46


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan