Startsida - CyberZoo  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  Orange babianfågelspindel - Skötsel och fakta

Orange babianfågelspindel (Pterinochilus murinus) - Skötsel och fakta

Detta skötselråd är skrivit av veterinär Jesper Agner Arnö

Orange babianfågelspindel - Inledning

Pterinochilus murinus eller Orange babianfågelspindel (fritt översatt från artens engelska trivialnamn ”Orange baboon tarantula”) är en medelstor ”Old world” spindel från Afrika. Arten förekommer i ett flertal länder i centrala och södra Afrika. P. murinus är en relativt populär art i fångenskap, bland annat då det är en lättskött och ”tålig” art. Den anses dock inte vara lämplig för nybörjare då det är en snabb art som kan vara mycket defensiv.

I naturen lever P. murinus på savanner och i liknande miljöer. Då de inte är någon skog/regnskogsart klarar denna spindel sig bra vid lägre luftfuktighet än vad många andra fågelspindlar behöver. Temperaturer dagtid bör ligga omkring 24-28°C, och nattemperaturer mellan 20°C och 24°C. Arten klättrar gärna och gräver dessutom gångar under jord som de täcker med nät.

Honor kan leva i upp till 15 år, medan hanar som regel bara lever i 3-4 år.

Utbredningskarta

Utbredningskarta för Pterinochilus murinus

Information om Orange babianfågelspindel
Vetenskapligt namn Pterinochilus murinus
Svenskt namn Orange babianfågelspindel
Familj Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte Pterinochilus
Livslängd Hanar ca 4 år, Honor ca 15 år
Ursprung Centralafrika (Angola, Burundi, Kenya mfl.)
Fullvuxen storlek 6-7 cm i kroppslängd, 16-18 cm i benspann
Föda Insekter
Aktiv Nattaktiv
Miljötyp Marklevande/trädlevande

Orange babianfågelspindel - Utseende och beteende

Pterinochilus murinus varierar något i färg beroende på lokalitet. I fångenskap är det vanligast med orangea exemplar, men i naturen kan färgen variera från mörkbrun till rödaktig. Kroppen är enfärgad med ljusare leder och mörkare teckning på ovansidan av framkroppen (carapax). Liksom övriga ”Old world” spindlar saknar P. murinus brännhår (som är vanligt hos ”New world” spindlar).

Som de flesta andra fågelspindlar är Pterinochilus murinus framför allt är aktiv på nätterna. På dagarna gömmer de sig i hålor, eller under löv, barkbitar eller liknande. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet.

Som tidigare nämnts är detta ofta en ganska nervös och defensiv art som snabbt intar försvarsställning och gör utfall om den känner sig hotad. Ha respekt för din spindel, och låt den vara i fred om den visar tecken på att den är stressad av dig. 

Ett bett från Pterinochilus murinus sägs vara mycket smärtsamt och kan även påverka människor signifikant. Man bör alltid undgå att stressa spindeln och vara ytterst försiktig vid hantering av spindeln och arbete i terrariet. Detta är ingen art som är lämplig att hantera med händerna. Använd en alltid transportbehållare av något slag om du behöver flytta spindeln.

Orange babianfågelspindel - Terrarium

Åt en vuxen spindel bör man ha ett terrarium som är minst 45x45x45 cm, men gärna större. Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (minst 10 cm, men gärna ännu djupare, speciellt till vuxna individer), bestående av till exempel en jord och sandblandning blandad med kokosfibrer och vitmossa. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från lätt fuktigt i botten till torrt vid markytan. Till en P. murinus kan man med fördel låta bottenmaterialet bli ganska torrt mellan vattningarna. Hur ofta du behöver vattna/duscha beror på omgivande temperatur, hur mycket bottensubstrat du har och hur mycket du vattnar varje gång. Vi rekommenderar att du vattnar åtminstone en gång i månaden och duschar lätt oftare än så. Fukta lite extra när spindeln ska ömsa.
 
Det måste alltid finnas en grund skål med rent vatten i terrariet.

Inred med gott om gömställen som barkbitar, rötter, korkrör, löv etc.
Levande växter är också utmärkta gömställen och hjälper till att hålla en bra luftkvalitet samt fuktiga mikroklimat. Man ska dock var medveten om att denna art är duktig på att möblera om i sitt terrarium, så använd robusta växter och ge spindeln gott om plats. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet, och du bör använda växter som klarar lite torrare miljöer.

Använd en svag värmelampa om du behöver öka värmen i terrariet under dagtid (mät noggrant och regelbundet så att terrariet inte blir för varmt!). Behöver du få upp värmen under natten kan du använda en ”heat projector” som ger värme utan ljus, eller en värmematta. Tänk dock på att spindlarna gräver ner sig för att komma undan värme och för att uppsöka fukt. Placera därför alltid en eventuell värmematta på sidan av terrariet, och inte på undersidan.

Utfodring

Som de flesta andra fågelspindlar är Pterinochilus murinus en opportunistisk bakhållspredator som i naturen primärt lever av andra ryggradslösa djur. 

I fångenskap kan man utfodra med olika typer av insekter såsom kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas.

När spindlarna är små kan man ge bananflugor och nykläckta syrsor, men ungarna växer snabbt och kan snart börja ta större byten.

Pterinochilus murinus har som regel en kraftig födorespons och de kan röra sig otroligt fort. 

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett. 

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter ömsning.

Avel av Orange babianfågelspindel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen. Honan bör ha ömsat max 2-3 månader innan parning, annars är chansen liten att det lyckas.

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, och för att se om hanen börjar trumma med pedipalperna eller benen. Hanarna hos många fågelspindlar trummar med benen utanför honornas hålor, som en del i uppvaktningsbeteendet i förbindelse med parning.

Om spindlarna visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släpp in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att minska risken för att honan äter upp honom.

Fågelspindlar parar sig ”ansikte mot ansikte” så att säga. Hos de flesta arterna har hanarna speciella ”sporrar” på undersidan av det främsta benparet som de krokar fast i honans gifttänder. Sedan lyfter hanen honans framkropp så att han kan komma åt hennes könsöppning med sina pedipalper. Könsmogna hanar spinner ett speciellt nät på pedipalperna, som de sedan deponerar spermier i. Vid parning för hanen in nätet i honans könsöppning, varpå hans spermier överförs till honan.

När parning skett bör spindlarna separeras igen.

Efter en lyckad parning kan det dröja 2-5 månader (beroende på temperatur och födotillgång) innan honan producerar en äggsäck med ca. 400-1000 ägg i. 

Ungarna (nymferna) är små, ganska orörliga och helt vita när de kläcks. Efter några dagar blir de mörka och genomgår sin första ömsning, för att sedan bli mer mobila.

För att könsbestämma fågelspindlar kan man följa denna guide.

Vad är en Orange babianfågelspindel?

Orange babianfågelspindel, eller Pterinochilus murinus, är en medelstor spindelart från centrala och södra Afrika.

Vart kommer Orange babianfågelspindel ifrån?

Orange babianfågelspindel härstammar från flera länder i Centralafrika.

Hur länge lever en Orange babianfågelspindel?

Honorna av Orange babianfågelspindel kan leva upp till 15 år.

Vad äter en Orange babianfågelspindel?

Orange babianfågelspindel är en opportunistisk rovdjur.

Vilket habitat passar en Orange babianfågelspindel?

Orange babianfågelspindel bor naturligt på savanner och andra liknande miljöer.

Hur beter sig en Orange babianfågelspindel?

Dessa spindlar är oftast nattaktiva och mycket snabba.

Hur ser en Orange babianfågelspindel ut?

Fullvuxna spindlar når en längd på 6 till 7 cm med en spännvidd på 16 till 18 cm mellan benen.

Är Orange babianfågelspindel giftig?

Ja, Orange babianfågelspindel är giftig.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan