Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  "Sun tiger" fågelspindel (Psalmopoeus irminia) - Skötselråd

”Sun tiger” fågelspindel (Psalmopoeus irminia) - Skötsel och fakta

Detta skötselråd är skrivit av veterinären Jesper Agner Arnö

Inledning

Psalmopoeus irminia eller ”Sun tiger” fågelspindel är en medelstor ”New world” spindel från norra Sydamerika.  

Psalmopoeus irminia spenderar mycket av sin tid uppe i träd i tropiska regnskogar. Arten konstruerar ”tunnlar” av nät i grenklykor, under bark eller i håligheter i träden. Temperaturerna i naturen ligger mellan 24-25 °C under natten och 29-30 °C mitt på dagen. 

Psalmopoeus irminia är en snabb spindel som bör hanteras med försiktighet. Vissa individer intar snabbt försvarsposition om de störs. Arten saknar de brännhår som många andra ”New world” fågelspindlar har på bakkroppen. Giftet hos P. irminia sägs vara mycket smärtsamt, och man bör som alltid undgå att stressa spindeln så långt att den faktiskt biter och inte hantera spindeln med händerna.

Honor kan leva i upp till 12 år, medan hanar som regel bara lever i 3-4 år.

Utbredningskarta

Utbredningskarta för Psalmopoeus irminia

Information om "Sun tiger" fågelspindel
Vetenskapligt namn Psalmopoeus irminia
Svenskt namn "Sun tiger" fågelspindel
Familj Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte Psalmopoeus
Livslängd Hanar ca 4 år, Honor ca 12 år
Ursprung Norra Sydamerika (Venezuela, norra Guyana, norra Brasilien)
Fullvuxen storlek 6-7 cm i kroppslängd, 12-14 cm i benspann
Föda Insekter
Aktiv Nattaktiv
Miljötyp Trädlevande

Utseende och beteende

Psalmopoeus irminia är en populär art i fångenskap, till stor del på grund av dess (för en fågelspindel) vackra utseende. Bakkroppen (abdomen) är ljusbrun till orange med en svart mittlinje och svarta tvärgående ränder- Detta mönster av ”tigerränder” har gett upphov till artens engelska trivialnamn. Resten av kroppen är svart med orange teckning på benen. Arten uppvisar tydlig könsdimorfism, och hanar blir alltmer gråa med mindre tydlig teckning när de nått könsmognad. Hanarna har även längre och smalare ben och en mindre bakkropp än honorna. 

Som de flesta andra fågelspindlar är P. irminia framförallt aktiv under nattetid. På dagarna gömmer de sig i sina nättunnlar i ihåliga träd, eller i hålor på marken. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet.

Behöver du flytta din spindel gör du detta bäst med hjälp av en liten plastburk eller liknande.

Fågelspindel som dricker vatten

Terrarium

Åt en vuxen Psalmopoeus irminia bör man ha ett terrarium som är minst 45x45x45 cm, och gärna större (speciellt högre). Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (minst 10 cm), bestående av till exempel en jord och sandblandning blandad med kokosfibrer och vitmossa. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från fuktigt i botten till torrare längre upp mot markytan. Tillför vätska genom att vattna och duscha terrariet regelbundet.

Inred med gott om gömställen som barkbitar, rötter, korkrör, löv etc. Kom ihåg att inreda, och erbjuda gömställen även i höjden. Använd t.ex. någon grov grenklyka och ihåliga grenar/barkrör för att skapa ställen där din spindel kan konstruera nättunnlar ovan marknivå.
Levande växter bidrar också utmärkta gömställen, en förbättrad luftkvalitet och hjälper till att upprätthålla en bra luftfuktighet. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet. 

Luftfuktigheten bör ligga runt 70-80% och temperaturen i terrariet bör hållas omkring 25-28°C under dagtid. P. irminia vill gärna ha ett lätt fuktigt bottensubstrat, så låt inte terrariet torka ut helt. Det är extra viktigt att miljön inte är för torr när spindeln ska ömsa. En vattenskål med färskt vatten ska alltid finnas tillgänglig i terrariet.

Använd en svag värmelampa, alternativt en värmematta om du behöver öka värmen i terrariet. Tänk på att även denna spindel kan gräva ner sig för att komma undan värme och torka. Placera därför en eventuell värmematta på sidan av terrariet, och inte på undersidan.

Utfodring

Psalmopoeus irminia är en opportunistisk bakhållspredator som i naturen primärt lever av andra ryggradslösa djur. 

I fångenskap kan man utfodra med olika typer av insekter såsom kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas. 

När spindlarna är små kan man mata med banaflugor, och de flesta individer accepterar även död föda, vilket innebär att man kan erbjuda insekter som man har delat i mindre bitar. Många unga fågelspindlar äter även döda småkryp även i naturen.

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” Psalmopoeus irminia regelbundet sitt exoskelett. 

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. Vissa insekter skulle potentiellt kunna skada spindeln då den är mycket sårbar under- och en kort tid efter ömsning.

Avel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen. Honan bör ha ömsat max 2-3 månader innan parning, annars är chansen liten att det lyckas.

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, och för att se om hanen börjar trumma med pedipalperna eller benen. Hanarna hos många fågelspindlar trummar med benen utanför honornas hålor, som en del i uppvaktningsbeteendet i förbindelse med parning.
Om spindlarna visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att minska risken för att honan äter upp honom.

Fågelspindlar parar sig ”ansikte mot ansikte” så att säga. Hos de flesta arterna har hanarna speciella ”sporrar” på undersidan av det främsta benparet som de krokar fast i honans gifttänder. Sedan lyfter hanen honans framkropp så att han kan komma åt hennes könsöppning med sina pedipalper. Könsmogna hanar spinner ett speciellt nät på pedipalperna, som de sedan deponerar spermier i. Vid parning för hanen in nätet i honans könsöppning, varpå hans spermier överförs till honan.

När parning skett bör spindlarna separeras igen. 

Efter en lyckad parning producerar honan en äggsäck med upp till åtminstone 150-200 ägg. Honan bär äggsäcken i sina chelicerer (palpkäkar/”tänder”) medan äggen utvecklas. Äggen börjar som regel kläckas ca. 2 månader efter att honan har producerat sin äggsäck. 

Ungarna (nymferna) är små, ganska orörliga och helt vita när de kläcks. Efter några dagar blir de mörka och genomgår sin första ömsning, för att sedan bli mer mobila.

För att könsbestämma fågelspindlar kan man följa denna guide.

Vad är en Sun Tiger Fågelspindel?

En Sun Tiger Fågelspindel, vetenskapligt känd som Psalmopoeus irminia, är en medelstor spindel som härstammar från norra Sydamerika. De är kända för att tillbringa mycket av sin tid uppe i träd i tropiska regnskogar och konstruera nättunnlar.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan