Startsida  Guider, videor och tips  Reptiltips  Alla skötselråd  Spindeldjur  Kunglig hoppspindel (Phidippus regius) - Skötsel och fakta

Kunglig hoppspindel (Phidippus regius) - Skötsel och fakta

Skriven av: Jesper Agner Arnö

Phidippus regius eller ”Kunglig hoppspindel” är en liten spindelart med ett stort utbredningsområde. Arten kan hittas i sydöstra USA, på ett flertal öar i Karibien (Bahamas, Bermuda, samt på öarna i stora Antillerna), och har även hittats (introducerad) på Påskön. 

Familjen Salticidae, alltså hoppspindlarna, är med sina över 6000 arter den mest artrika spindelfamiljen. Liksom de flesta andra hoppspindlar är P. regius en dagaktiv spindel med mycket bra syn. P. regius föredrar ganska öppna och torra områden såsom fält och gles skog. Här lever spindlarna på träd, buskar, och ibland även på husväggar. På grund av artens stora utbredningsområde kan temperaturerna spindlarna utsätts för variera stort.

Hoppspindlar har blivit populära sällskapsdjur på grund av deras utseende, aktivitetsnivå, och beteenden, i kombination med att de är lätta att vänja vid hantering. 

Phidippus regius

Svenskt namn:Kunglig hoppspindel  
Familj:Salticidae (Hoppspindlar) 
Släkte:Phidippus 
Livslängd:1-3 år 
Ursprung:USA, Karibien 
Fullvuxen storlek:Hanar ca 12 mm, honor ca 15 mm 
Föda:Insekter och andra småkryp 
Aktiv:Dagaktiv 
Miljötyp:Trädlevande/klättrande 

Inköpslista för Kunglig hoppspindel

  • Ett väl tilltaget terrarium
  • Grenuttag och timer
  • Allmänbelysning (förslagsvis Arcadia jungle dawn LED, eller T5 dagsljuslysrör)
  • Värmelampa med armatur
  • Bottenmaterial
  • Grenar, rötter, löv, mossa, levande växter mm. för inredning
  • Sprayflaska
  • IR-termometer

Utseende och beteende

Det är lätt att könsbestämma vuxna P. regius. Vuxna hanar är svarta med vita hår på benen. På bakkroppen (abdomen) finns ett band samt tre prickar, som nästan liknar ett leende ansikte. Chelicererna är stora och metalliskt gröna, blåa eller lila. 

Honornas mönster liknar hanarnas men kroppen är grå till orange istället för svart och håren på benen, samt teckningen på bakkroppen kan vara alltifrån vit till klart orange. Honornas chelicerer är metalliskt gröna, röda eller lila. P. regius är en aktiv jägare, och liksom övriga hoppspindlar spinner dessa spindlar inga stora nät för att fånga sina byten. Istället använder de synen för att hitta småkryp, som de sedan fångar med ett snabbt ”hoppangrepp”.

Hoppspindlar spinner dock trådar som de använder som ”säkerhetslinor” och de kan även spinna små bon eller ”hängmattor”. 

Nästan alla spindlar är giftiga, och P. regius är inget undantag. Denna spindel bits dock sällan för att försvara sig och även om ett bett kan göra ont är det inget som är farligt för oss människor.  

Som med de flesta andra spindlar är det klokast att hålla Kungliga hoppspindlar en och en, och bara sätta ihop dem för eventuell parning. Håller man dessa spindlar tillsammans finns det en överhängande risk för att någon av dem äter upp den andra. 

Terrarium

Åt en vuxen spindel bör man ha ett terrarium som är minst 30x30x30 cm, och gärna större (speciellt högre). Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (5–10 cm), bestående av till exempel en jord och sandblandning, eventuellt blandat med lite kokosfiber. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från lätt fuktigt i botten till nästan torrt vid markytan. Tillför vätska genom att vattna och duscha terrariet regelbundet. 

Inred med gott om gömställen såsom grenar, rötter, små korkrör, löv etc. Kom ihåg att inreda, och erbjuda gömställen även i höjden då spindlarna spenderar det mesta av sin tid ovan marknivå.  

Levande växter bidrar också utmärkta gömställen, en förbättrad luftkvalitet och hjälper till att upprätthålla en bra luftfuktighet. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet. Eftersom hoppspindlar är dagaktiva jägare behöver du även en ordentlig allmänbelysning för att de ska kunna jaga på ett naturligt sätt. Är terrariet för mörkt kan de i värsta fall sluta äta helt. 

Kunglig hoppspindel lever som regel i relativt torra miljöer och ett terrarium till denna art behöver därmed inte hålla någon särskilt hög luftfuktighet. Luftfuktigheten bör ligga runt 50%. Spraya terrariet lätt varje dag så att spindeln har vattendroppar att dricka av, och vattna växterna så att de inte torkar ut. Du kommer då även att höja luftfuktigheten temporärt. Temperaturen i terrariet bör ligga omkring 24-28°C under dagtid. Använd en svag värmelampa vid behov. På natten kan temperaturen få sjunka till rumstemperatur. 

Utfodring

Phidippus regius naturliga föda utgörs av mindre leddjur.  

I fångenskap kan man utfodra vuxna individer med olika typer av insekter och andra ryggradslösa djur, såsom kackerlackor, syrsor, flugor, mjölmask med mera. Foderdjuren bör vara mindre än spindeln. 

När spindlarna är små kan man mata med banaflugor, eller nykläckta syrsor. 

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra ”nedbrytare” i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett.  

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor. 

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln. 

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. Vissa insekter skulle potentiellt kunna skada spindeln då den är mycket sårbar under- och en kort tid efter ömsning. 

Avel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt precis innan (gärna samma dag) man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen.  

Hanen uppvaktar honan med en liten dans innan han försöka para sig. Själva parningen och spermieöverföringen tar som regel allt ifrån 5-45 minuter. Efter genomförd parning bör spindlarna separeras igen.  

2-4 veckor efter en lyckad parning producerar honan sin äggsäck. En hona kan producera upp till 5 äggsäckar efter en enda parning.  

Äggen börjar som regel kläckas efter ca 4-6 veckor.  


Följ oss på sociala medier!

 
 
 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan