Introducera fiskar i akvariet
När akvariet står på plats, är inrett så som du vill ha det, vattnet har rätt temperatur och börjar vara någorlunda klart är det frestande att att släppa i några fiskar. Av erfarenhet vet vi att många är alltför otåliga med att introducera fiskar i ett nytt akvarium, och det är kanske inte så konstigt! Det bästa för fiskarna är om man låter akvariet vara igång åtminstone några dagar och låter alla kemiska och mikrobakteriella processer komma igång innan akvariefiskarna får undersöka sitt nya hem. Det man kan göra för att minimera stressen för guppies, svärdbärare, guldfiskar, neontetror eller vilka arter man nu valt, är att använda vattenberedningsmedel och att tillsätta en bakterieflora i akvariets vatten. Sådana produkter hittar du i din zoo- eller djurbutik.
Det man måste vara medveten om är att vattnet från zoobutiken och det vatten som finns i ditt akvarium med all sannolikhet inte har liknande vattenvärden, samma halter av olika bakterier och så vidare, åtminstone inte så att det passar alla fiskar. Därför så behöver man vänja fiskarna vid det nya vattnet och den nya miljön så att chocken inte blir alltför stor vid miljöombytet. För att minska risken för att sprida sjukdomar och parasiter bör man dessutom undvika att hälla vatten från zoobutikens akvarium i sitt eget akvarium. De förutsättningar som vi rekommenderar nedan passar ett vanligt sötvattensakvarium med någon eller några fiskarter som är lätta att ta hand om.
Vattnets temperatur bör inte vara alltför hög, ca 24-26°C, vilket ligger några grader under den temperatur vattnet i allmänhet bör ha. Man bör ha lite koll på grundläggande kemi för att förstå varför man kan få problem och hur de uppstår. I zoobutiken finns Karbonathårdhetstest (som enkelt uttryckt mäter hur stabilt vattnets pH-värde är), värdet bör ligga på >4. Ifall värdet är lågt kan vattnets pH-värde förändras snabbt vilket kan medföra att oönskade kemiska processer kommer igång.
Som vi tidigare nämnde kan man kolla med sin vattenleverantör vilken typ av kranvatten man har utöver att använda de test som finns i fackhandeln. Det som du behöver veta är vattnets pH-värde och hur mjukt eller hårt det är, vilket varierar över landet och från kommun till kommun. Kommunalt vatten innehåller klor. Kloret behöver neutraliseras genom att man tillsätter vattenberedningsmedel.
Ett högt pH gör att ammonium (som finns i ett akvarium på grund av fiskarnas avföring och urin, nedbrytning av växtdelar, foderrester etc.) snabbt blir till ammoniak vilket är mycket farligt för fiskarna. För att hålla halterna av ammonium låga bör fiskarna matas mycket sparsamt den första månaden tills dess att den naturliga nedbrytningsprocessen som efter en tid uppstår i ett väl fungerande akvarium. Ett annat giftämne som uppstår när organiska ämnen löses i akvarievattnet är nitrit (via ammonium) och det är vanligt att nitrithalten är väldigt hög ca 3-4 veckor efter en nystart av ett akvarium eftersom nitrifikationsbakterier saknas i tillräcklig mängd.
Guppy är en tacksam "nybörjarfisk" som är tålig och finns i många spännande färgkombinationer!
Sammanfattningsvis så undviker man problem med nitrit och ammoniak enklast genom att ha få fiskar som matas sparsamt i ett stort akvarium med många växter. Skulle nivåerna av ammoniak bli höga visar fiskarna förgiftningssymptom genom att andas häftigt och stå nära vattenytan, som vid syrebrist. En förhöjd nitrithalt ger frätskador på fiskarnas fenor och slemskikt. Gälarna kan svullna och även här andas de ovanligt häftigt.
Så när vattnets egenskaper är fördelaktiga för fiskarna är det väl bara att fiska upp dem ur zoobutikens påse och släppa ner dem? Nja, ifall pH-värdet i affären skiljer sig mer än 0,5 i jämförelse med ditt akvarium eller om hemresan tagit flera timmar behöver de acklimatiseras först. Fisken avger koldioxid, som är en restprodukt från syreberoende andning, och fiskens urin och avföring sänker pH i den mycket begränsade vattenmängd som finns i påsen. Flyttar man fisken under sådana omständigheter till ett akvarium med högt pH kan fisken drabbas av ammoniakförgiftning och dö. Vi rekommenderar “koppning” när man introducerar fiskar till en ny miljö:
Börja med att släcka akvariebelysningen och lägg sedan påsen med fisken i på vattenytan så att temperaturerna anpassas. Sedan öppnar man påsen och låter lite av akvariets vatten rinna in i påsen. Detta förfarande upprepas med tio minuters mellanrum tills dess att påsen innehåller ca ⅔ akvarievatten. Plocka sedan upp påsen, flytta den till en hink och häll innehållet ner i hinken genom en håv så att fisken hamnar i håven. Flytta sedan omedelbart håven över till akvariet och låt fisken simma ut. Vänta ytterligare någon timme innan du tänder ljuset.
För ett akvarium som redan är igång och där det redan finns andra, kanske revirhävdande fiskar, rekommenderas ett något annorlunda tillvägagångssätt med karantänakvarium.
När det gått några veckor och man märker att fiskarna mår bra kan man börja introducera fler fiskar, men inte för många åt gången för då hinner inte de nyttiga bakterierna i akvariet ta hand om de slaggprodukter som fiskarna producerar!