Gargoyle-gecko (Rhacodactylus auriculatus) - Skötsel och fakta
Detta skötselråd är skrivit av veterinär Jesper Agner Arnö
Gargoyle-gecko - Inledning
Gargoyle-geckon är en medelstor geckoödla som i naturen endast förekommer på ön Grand Terre i Nya Kaledonien. Artens naturliga utbredningsområde överlappar med den populära Ögonfransgeckon (Correlophus ciliatus), och Ögonfransgeckon tillhörde tidigare också släktet Rhacodactylus. Då dessa två arter lever i liknande miljöer är skötseln också ungefär densamma.
Artnamnet auriculatus häntyder till de hornliknande utbuktningar arten har ovanför sina öron (kan översättas till ungefär ”med öron”).
Som många andra geckos kan Gargoyle-geckos kommunicera med ljud. De vanligaste ljuden är svaga pipanden eller högre kväkanden, och de används primärt för att signalera till artfränder, t.ex. i förbindelse med parning eller aggression.
Utbredningskarta:
© Rune Midtgaard, repfocus
Gargoyle-gecko - Utseende
R. auriculatus liknar i många avseenden Ögonfransgeckos, men blir större (upp till 20-25 cm total kroppslängd) och har en kraftigare kropp.
Huvudet är trekantigt, med de för arten karakteristiska hornliknande utbuktningarna på ovansidan av huvudet i höjd med öronen. Ögonen är stora, och saknar rörliga ögonlock. Liksom övriga arter i släktena Rhacodactylus och Correlophus har R. auriculatus vertikala pupiller och är väl anpassade för att se i mörker. På utsidan av ögat sitter ett skyddande genomskinligt fjäll, som ofta görs rent med hjälp av ödlans tunga. Öronöppningarna är stora och tydliga. Varje fot har 4 tår, och på undersidan av tårna sitter det häftlameller bestående av tusentals små hår organiserade i strukturer som gör att ödlorna kan hålla sig fast vid de flesta strukturer och material. Gargoyle-geckos är dock inte lika duktiga på att klättra på glatta ytor som t.ex. Ögonfransgeckos.
Den rörliga svansen används som extra hjälp när ödlorna klättrar. Svansen kan släppas (s.k. autotomi) om ödlan blir skrämd, speciellt vid hantering. I naturen är detta ett försvar mot att bli uppäten. I efterhand växer det ut en ny svans.
Grundfärgen är varierande och kan vara grå, brun, röd, orange mm. ofta med ljusare ränder eller fläckar. Färgen kan även ändras beroende på aktivitetsnivå och sinnesstämning. En aktiv och alert gecko har som regel tydligare färg och teckning jämfört med en som sitter och sover.
Gargoyle-geckos blir som regel mellan 18 cm och 23 cm som vuxna, och väger då 40-60 g. Hanarna har som regel tydliga ”hemipenisbulor” – en utbuktning av huden över hemipenisarna, på vardera sida om undersidan av svansen, precis bakom kloaken.
I fångenskap kan arten bli över 20 år gammal.
Livsmiljö
Rhacodactylus auriculatus lever i utkanten av skogsområden och i buksvegetation (buskskog/macchia). Gargoyle-geckos lever alltså även i lite torrare miljöer än till exempel Ögonfransgeckos. Arten är primärt trädlevande och framförallt aktiv nattetid, men solar gärna halvgömd under dagtid.
Temperaturerna i artens utbredningsområde fluktuerar över dygn och år, med nattemperaturer så låga som 12-15°C under de kallaste delarna av året, och dagtemperaturer på drygt 30°C under de allra varmaste delarna av året. Som regel ligger temperaturerna dock omkring 24-28°C dagtid och omkring 18-22°C nattetid under stora delar av året. Liksom Ögonfransgeckos hålls Gargoyle-geckos ofta vid rumstemperatur, utan någon riktig temperaturgradient, och detta verkar fungera för många ägare, och uppfödare av arten. Man har dock kunnat konstatera att Ögonfransgeckos termoreglerar om de får möjlighet, precis som vi får utgå ifrån att alla reptiler gör. Om de ges möjlighet verkar Ögonfransgeckos föredra att reglera sin kroppstemperatur i ett intervall mellan 24°C och 28°C, och detta verkar stämma bra överens med fältobservationer av arten i sin naturliga miljö. Ovanstående temperaturer kan tillämpas även för Gargoyle-geckos.
Gargoyle-gecko - Terrarium
För att försöka återskapa artens naturliga habitat krävs ett högre terrarium inrett med mycket växter för att skapa ordentligt med klättermöjligheter samt möjlighet för djuren att gömma sig ovanför marknivå (grenar, korkbarksrör, större blad etc.). Bottenmaterialet bör hålla fukt bra och kan utgöras av ett rejält lager med t.ex. en blandning av jord, kokosfibrer och lite sand, med torra löv på toppen. Bottenmaterialet bör vara fuktigt, men aldrig riktigt blött. Vill man ha mer dränering kan man ha ett lager med lecakulor i botten. För att undgå problem med uttorkning behöver man kontinuerligt tillföra vatten till terrariet, genom att duscha, och eventuellt även vattna runt växternas rötter. Det är svårt att få till en miljö med en konstant hög luftfuktighet på (70%+) utan att det blir för blött, eller ventilationen blir för dålig, så generellt bör man fokusera på att höja luftfuktigheten rejält tidigt på morgonen (70%+) och sent på kvällen, för att sedan låta den falla något under dagen (till ca 50%). Spraya terrariet, antingen manuellt eller med hjälp av ett regnsystem för att få upp luftfuktigheten, och samtidigt stimulera djuren till aktivitet, vätskeintag och födosökande. Mät luftfuktigheten med en digital, handhållen hygrometer.
Rent vatten ska alltid finnas tillgängligt i någon form av vattenskål. Då det är en primärt trädlevande art bör vattenskålen placeras hängande, alltså inte på botten av terrariet.
Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på 0,25 m2 med en höjd på minst 0,5 m till trädlevande ödlor 21-30 cm. Observera att längden mäts från nos till svansspets, och om svansen saknas ska längden av svansen (om den inte hade tappats) uppskattas och medräknas.
Vi rekommenderar dock ett större terrarium, t.ex. 90x45x60 (eller större) till en vuxen individ, eller ett par.
Belysning
Som alla andra reptiler bör man till R. auriculatus få till en belysning som tillåter en naturlig dygnsrytm, bidrar med UV-ljus, samt åstadkommer en temperaturgradient.
Gargoyle-geckos placeras i Fergusonzon 1, och UV-index i terrariet bör ligga mellan 0,4 och 1 i den del av terrariet som exponeras för UV-ljus. Vi rekommenderar ett T5-lysrör, t.ex. Arcadia shadedweller (2,4%), eller Arcadia 5%, beroende på hur lysröret placeras (ovanpå ventilationsnät, och i så fall vilken typ av nät, avstånd till närmaste gren etc.). UV-ljuset bör inte täcka mer än 50% av terrariet. Liksom med Ögonfransgeckos kan man ofta se diskussioner omkring huruvida Gargoyle-geckos ”behöver” UV-ljus eller inte, men argumenten för UV-ljus till alla reptiler gäller även för dessa arter. Även om de generellt har sin primära aktivitetsperiod under natten betyder det inte att de inte kan exponeras för UV-ljus medan de sitter på sina grenar under dagarna. UVB-ljus möjliggör även produktion av vitamin D3, vilket i sin tur minskar risken för så kallad MBD (metabolic bone disease) p.g.a. kalciumbrist.
Temperaturgradienten bör vara både vertikal och horisontell, och skapas enklast genom att använda sig av en svag halogenlampa för värme i ena hörnet av terrariet. Sikta på en maxtemperatur, på en gren eller liknande högt upp i terrariet, rakt under lampan, på ca 28°C. Gradienten bör sedan snabbt avta både i sid- och höjdled, till rumstemperatur i de lägre delarna av terrariet. Lufttemperaturen i mitten av terrariet (i höjdled) bör inte ligga på mer än ca 24°C. Vid behov kan värmelampan kopplas till en termostat, eller en sladdimmer. Mät temperaturerna i terrariet regelbundet, använd en handhållen ir-termometer (sk. ”tempgun”) för mätning.
Till allmänbelysning passar ett par vanliga T5-lysrör med "dagsljus" (6500 K), eller en LED-ramp med vitt ljus (t.ex. Arcadia jungle dawn) bäst. De har ett ljusspektrum som även reptiler troligen uppfattar som mest naturtroget. Antalet belysningstimmar kan ligga på 12-14 året runt.
På natten släcks all belysning och terrariet får hålla rumstemperatur.
Föda
Gargoyle-geckos är allätare (omnivorer) som i naturen lever av insekter och andra leddjur, mindre ödlor, växter (blommor och blad), frukt och nektar.
I fångenskap används ofta någon form av färdig diet, ofta omnämnda som ”crested gecko diets”, eller förkortat CGD, antingen som helfoder, eller i kombination med insekter och/eller frukt. Man kan även komplettera med blommor och blad då och då.
Vi rekommenderar att man använder en eller flera väl sammansatta CGD (t.ex. Gecko Nutrition, och Arcadia Stickyfoot Gold) som bas i kosten, och kompletterar med levande insekter någon gång i veckan. Frukt och blommor kan ges sporadiskt, i mindre mängd som extra berikning. Alla foderinsekter bör gut-loadas med t.ex. Arcadia InsectFuel i 24-48 timmar innan de används, och pudras med calciumtillskott innan matning. Prioritera vuxna insekter, såsom syrsor och kackerlackor mm. framför larver såsom mjölmask. Larver bör endast ges sporadiskt, och i mindre mängd.
Matskålarna bör, liksom vattenskålar, hängas upp så att djuren lätt kan hitta, och komma åt dem.
Utfodra vuxna djur varje-varannan dag, och unga växande djur, samt djur med tveksam aptit eller speciella behov (såsom äggproducerande honor) dagligen.
I många fall går det bra att hålla vuxna Gargoyle-geckos i par (en hane och en hona) eller mindre grupper med en hane och flera honor, men detta förutsätter att djuren har gott om plats, och att terrariet är välinrett med gömställen, siktbarriärer etc. Det kräver även att man håller noga uppsikt på djuren och har möjlighet att separera dem vid tecken på stress. Man bör aldrig hålla hanar tillsammans. Många ägare väljer att hålla Gargoyle-geckos en och en, och endast sätta ihop dem för parning.
Avel av Gargoyle-gecko
Rhacodactylus auriculatus blir som regel könsmogna omkring ett års ålder,vid en kroppsvikt runt 40 g. Det är dock klokt att låta djuren bli åtminstone 18 månader innan man börja avla på dem.
Honorna lägger som regel 2 ägg åt gången, och kan lägga 4-5 kullar om året. Äggen kan inkuberas mellan ca 20-25°C och inkubationsperioden varierar med inkubationstemperaturen från ca 60 dagar vid högre inkubatonstemperaturer upp till över 100 dagar vid lägre inkubationstemperaturer. Ungarna är omkring 4 cm långa (inkl. svans) vid kläckning och har i stort sett samma krav som de vuxna ödlorna när det kommer till miljö och utfodring etc.
Inköpslista för Gargoyle Gecko
Vi rekommenderar även starkt att alla reptilägare införskaffar en UV-indexmätare samt en handhållen digital hygrometer, för att kunna säkerställa korrekta värden i terrariet.