Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Ödlor  Bauers kameleontgecko (Eurydactylodes agricolae) - Skötselråd
En brun kameleontgecko på en gren

Bauers kameleontgecko (Eurydactylodes agricolae) - Skötsel och fakta

Detta är ett skötselråd för Bauers kameleontgecko (Eurydactylodes agricolae), skrivet av reptilveterinären Jesper Agner Arnö.

Inledning

Bauers kameleontgecko (Eurydactylodes agricolae) är en liten geckoödla som i naturen endast förekommer i nordvästra Nya Kaledonien. I släktet Eurydactylodes finns ytterligare tre arter, och alla arterna är tämligen lika både i utseende och levnadssätt. Liksom flertalet andra geckoarter från Nya Kaledonien har kameleontgeckos blivit relativt populära ödlor i fångenskap. Detta beror till stor del på deras ringa storlek, ett trevligt temperament, kombinerat med att dessa ödlors grundbehov är relativt lätta att tillfredsställa.

Eurydactylodes spp. är trädlevande och allätande små ödlor som har sin primära aktivitetsperiod under natten. De är dock ofta synliga även under dagtid och kan även regelbundet ses sola helt exponerade.

Alla kameleontgeckos ska kunna utsöndra ett kladdigt och illaluktande sekret från körtlar vid svansen om de känner sig hotade, men detta beteende är ovanligt hos fångenskapsuppfödda djur.

Bild som visar på en skala hur utrotningshotat djuret är. Detta djuret är Near Threatened (NT).

Utbredningsområde

Bild som visar utbredningsområdet

© Rune Midtgaard, repfocus

Utseende

Bauers kameleontgecko har ett stort trekantigt huvud, kroppen är någon nyans av brun, grå, eller mossgrön med varierande mängd mörkare teckning. Färgen kan ändras beroende på hälsostatus, ljus och temperatur mm. Fjällen är förhållandevis stora vilket ger ödlan ett något ”skrovligt” utseende. Svansen är både lång och kraftig. Insidan av läpparna är ofta gulaktig vilket gör att mungipan syns som ett gult streck under ögat hos många individer. Ögonen har en tydligt vertikal pupill.

Tårna har häftlameller men kameleontgeckos är inte lika bra på att klättra på glatta underlag (såsom glas) jämfört med t.ex. ögonfransgeckos (Correlophus ciliatus).

Bauers kameleontgecko blir som regel mellan 12 cm och 14 cm som vuxna, och väger då ca 6-12 g. Honorna blir klart kraftigare och tyngre än hanarna. För att könsbestämma vuxna individer kan man, förutom storleken, titta efter så kallade ”hemipenisbulor” – en utbuktning av huden över hemipenisarna, på vardera sida på undersidan av svansen, precis bakom kloaken. Hanarna har uttalade hemipenisbulor medan honor helt saknar dessa strukturer. Hos yngre individer kan man som regel även identifiera hanar med hjälp av deras gulaktiga pre-analporer.

I fångenskap kan arten bli åtminstone 10-15 år gammal.

Bauers kameleontgecko på en gren

Livsmiljö

Eurodactylotes agricolae lever i tropisk regnskog i de norra delarna av Grand Terre, huvudön i Nya Kaledonien. Arten är primärt trädlevande och hittas framförallt i busklandskap samt de lägre delarna av regnskog och är framförallt aktiv i skymning samt nattetid. Det regnar mycket i ödlornas naturliga habitat, och luftfuktigheten är hög.

Temperaturerna i artens utbredningsområde fluktuerar över dygn och år men som regel ligger temperaturerna dock omkring 24-28°C dagtid och omkring 18-22°C nattetid under stora delar av året.

I terrarium bör man eftersträva en värmeplats på 28-29°C samt en temperaturgradient omkring 22-25°C i resten av terrariet under dagtid. På natten kan temperaturen få sjunka till 20°C.

Terrarium

För att försöka återskapa artens naturliga habitat krävs ett välplanterat högre terrarium inrett för att skapa ordentligt med klättermöjligheter samt möjlighet för djuren att gömma sig ovanför marknivå (grenar, korkbarksrör, större blad etc.). Bottenmaterialet bör hålla fukt bra och kan utgöras av ett rejält lager med t.ex. en blandning av jord, kokosfibrer och lite sand, med torra löv på toppen. Bottenmaterialet bör vara fuktigt, men aldrig riktigt blött. Vill man ha mer dränering kan man ha ett lager med lecakulor i botten. För att undgå problem med uttorkning behöver man kontinuerligt tillföra vatten till terrariet, genom att duscha, och eventuellt även vattna runt växternas rötter. Det är svårt att få till en miljö med en konstant hög luftfuktighet (70%+) utan att det blir för blött, eller ventilationen blir för dålig, så generellt bör man fokusera på att höja luftfuktigheten rejält tidigt på morgonen (70%+) och sent på kvällen, för att sedan låta den falla något under dagen (till ca 50%). Spraya terrariet, antingen manuellt eller med hjälp av ett regnsystem för att få upp luftfuktigheten, och samtidigt stimulera djuren till aktivitet, vätskeintag och födosökande. Mät luftfuktigheten med en digital, handhållen hygrometer.

Rent vatten ska alltid finnas tillgängligt i någon form av vattenskål. Då det är en primärt trädlevande art bör vattenskålen placeras hängande, alltså inte på botten av terrariet.

Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på minst 0,06 m2 med en höjd på minst 0,25 m till trädlevande ödlor upp till 15 cm cm. Observera att längden mäts från nos till svansspets, och om svansen saknas ska längden av svansen (om den inte hade tappats) uppskattas och medräknas.

Vi rekommenderar dock ett större terrarium, t.ex. 60x45x60 cm till 1-2 vuxna individer.

Kameleontgeckos kan som regel hållas i par eller trios. Man bör aldrig hålla könsmogna hanar tillsammans. Vid par- eller grupphållning behöver man självklart vara uppmärksam på tecken på stress hos djuren, och vara beredd att separera ödlorna om det skulle behövas.

UVB, värme och belysning

Som alla andra reptiler bör man till E. agricolae få till en belysning som tillåter en naturlig dygnsrytm, bidrar med UV-ljus, samt åstadkommer en temperaturgradient.

Kameleontgeckos kan placeras i Fergusonzon 1, och UV-index i terrariet bör ligga mellan 0,4 och 1 i den del av terrariet som exponeras för UV-ljus. Vi rekommenderar ett T5-lysrör, t.ex. Arcadia shadedweller (2,4%), eller Arcadia 7%, beroende på hur lysröret placeras (ovanpå ventilationsnät, och i så fall vilken typ av nät, avstånd till närmaste gren etc.). UV-ljuset bör inte täcka mer än 50% av terrariet. Även om dessa ödlor generellt har sin primära aktivitetsperiod under natten betyder det inte att de inte kan exponeras för UV-ljus medan de sitter på sina grenar under dagarna. UVB-ljus möjliggör även produktion av vitamin D3, vilket i sin tur minskar risken för så kallad MBD (metabolic bone disease) p.g.a. kalciumbrist samt stärker deras immunförsvar mm.

Temperaturgradienten bör vara både vertikal och horisontell, och skapas enklast genom att använda sig av en svag halogenlampa för värme i ena hörnet av terrariet. Sikta på en maxtemperatur, på en gren eller liknande högt upp i terrariet, rakt under lampan, på ca 28-30°C. Gradienten bör sedan snabbt avta både i sid- och höjdled, till rumstemperatur i de lägre delarna av terrariet. Lufttemperaturen i mitten av terrariet (i höjdled) bör ligga omkring 24°C och på botten av terrariet omkring 22°C. Vid behov kan värmelampan kopplas till en termostat, eller en sladdimmer. Mät temperaturerna i terrariet regelbundet, använd en handhållen ir-termometer (sk. ”tempgun”) för mätning.

Till allmänbelysning passar ett par vanliga T5-lysrör med "dagsljus" (6500 K), eller en LED-ramp med vitt ljus (t.ex. Arcadia jungle dawn) bäst. De har ett ljusspektrum som även reptiler troligen uppfattar som mest naturtroget. Antalet belysningstimmar kan ligga på 12-14 året runt.

På natten släcks all belysning och terrariet får hålla rumstemperatur.

Olika tillbehör som halogenlampa, lysrörsramp från Arcadia

Föda

Kameleontgeckos är allätare (omnivorer) som i naturen framför allt lever av insekter och andra leddjur, frukt och nektar.

I fångenskap används ofta någon form av färdig diet, ofta omnämnda som ”crested gecko diets”, eller förkortat CGD, antingen som helfoder, eller i kombination med insekter och/eller frukt.

Vi rekommenderar att man använder en eller flera väl sammansatta CGD (t.ex. Gecko Nutrition, och Arcadia Stickyfoot Gold) som bas i kosten 2-3 dagar/vecka, och kompletterar med levande insekter 2-3 dagar/vecka. Frukt kan ges sporadiskt, i mindre mängd som extra berikning. Alla foderinsekter bör gut-loadas med t.ex. Arcadia InsectFuel i 24-48 timmar innan de används, och pudras med calciumtillskott innan matning. Komplettera kosten med insekter och andra leddjur i lämplig storlek såsom små syrsor och kackerlackor, gråsuggor, banaflugar mm. Larver såsom mjölmask, vaxmott mm. bör endast ges sporadiskt, och i mindre mängd.

Matskålarna bör, liksom vattenskålar, hängas upp så att djuren lätt kan hitta, och komma åt dem.

Utfodra vuxna djur varje-varannan dag, och unga växande djur, samt djur med tveksam aptit eller speciella behov (såsom äggproducerande honor) dagligen.

Reproduktion

Kameleontgeckos kan bli könsmogna omkring ett års ålder (beroende på tillväxttakt), men det är klokt att låta djuren bli åtminstone 18 månader innan man börja avla på dem.

Vill man avla på sina kameleontgeckos kan man med fördel ge dem en lite kallare period på 2-3 månader där man låter temperaturen i terrariet sjunka till 20-22°C. När man sedan höjer temperaturerna igen triggas djuren som regel till att börja para sig.

Honorna lägger som regel 2 ägg åt gången, och kan lägga 5-7 kullar om året.

Äggen kan inkuberas i hög luftfuktighet (70-80%) och vid ca 22-25°C och kläcks då efter 50-80 dagar (varierar beroende på inkubationstemperatur). Ungarna har i stort sett samma krav som de vuxna ödlorna när det kommer till miljö och utfodring etc. Deras mindre kroppsvolym gör dock att de är mer känsliga för uttorkning och man behöver naturligtvis ta hänsyn till att detta är väldigt små ödlor när man väljer foder och rymningssäkrar deras terrarium.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan