🎃 Kolla in våra läskiga höst-erbjudanden! 🕸️ Kolla in våra läskiga höst-erbjudanden! 👻
Startsida Guider, videor och tips Alla skötselråd för terrariedjur Ödlor Tjocksvansgecko (Hemiteconyx caudicinctus) - Skötsel och fakta
Två tjocksvansgeckos som är gula och röda, ser ut som att dom vilar i en barkbit

Tjocksvansgecko (Hemitheconyx caudicinctus) - Skötsel och fakta

Detta är ett skötselråd skrivet av veterinären Jesper Agner Arnö.

Tjocksvansgecko - Inledning

Tjocksvansgecko (Hemitheconyx caudicinctus) är en medelstor, skymnings-/nattaktiv och primärt marklevande geckoödla från västra Afrika. Artens naturliga utbredningsområde sträcker sig från Senegal i väster, till norra Kamerun i öster. H. caudicinctus tillhör familjen Eublepharidae – ögonlocksgeckos, liksom den populära Leopardgeckon (Eublepharis macularis).  

I släktet Hemiteconyx finns ytterligare en art: Hemitheconyx taylori, som endast lever i ett litet område i östra Afrika.

En skala hur utrotningshotat denna gecko är. Tjocksvansgeckon är Least Concern (LC).

Utbredningskarta

Bild som visar utbredningsområdet för Tjocksvansgeckos

© Rune Midtgaard, repfocus

Tjocksvansgecko - Utseende

Som alla andra arter i familjen Eublepharidae har tjocksvansgeckos, till skillnad från de flesta andra geckoarter rörliga ögonlock och kan alltså blinka.

Ovansidan av kroppen är som regel brun till beige och unga individer har breda tvärgående band i mörkare färg, och i vissa fall en vit linje längs ryggraden. Hos äldre djur kan teckningen variera, vissa individer behåller den tydliga teckningen, medan andra individer får en mer diffus teckning. Undersidan är som regel vit.

Nu för tiden finns det även ett antal olika färgvarianter (”morfer”) som det avlas på i fångenskap.

Tårna är försedda med små klor, men saknar häftlameller. Som trivialnamnet anger lagrar Tjocksvansgeckos fett i sin svans, vilket ofta ger svansen ett knubbigt utseende. Svansen kan släppas (s.k. autotomi) om ödlan blir skrämd, speciellt vid hantering. I naturen är detta ett försvar mot att bli uppäten, och det växer ut en ny svans efter ett tag. Den nya svansen har dock inte samma struktur och form som den gamla svansen, utan är slät och ofta ganska knubbig.

En orange tjocksvansgecko med mönster

H. caudicinctus blir mellan 18 cm och 25 cm som vuxen, och en fullvuxen individ väger ca 60-80 g. Hanar blir som regel något större honor, har ett kraftigare huvud, tydliga pre-anal porer samt tydliga ”hemipenisbulor” – en utbuktning av huden över hemipenisarna, på vardera sida om undersidan av svansen, precis bakom kloaken.

I fångenskap kan arten bli över 20 år gammal.

Livsmiljö

Hemitheconyx caudicinctus naturliga utbredningsområde domineras av savann- och skogsområden, och arten kan hittas i både torra, och fuktigare miljöer. Tjocksvansgeckos är, som övriga ögonlocksgeckos, marklevande och gömmer sig om dagen i hålor eller under stenar/barkbitar och liknande. 

H. caudicinctus är som mest aktiv under regnperioden, som i artens naturliga utbredningsområde inträffar mellan april och september. Under de torraste månaderna (januari och februari) spenderar tjocksvansgeckos som regel all sin tid nergrävda, eller djupt nere i hålor.

Temperaturerna i artens utbredningsområde fluktuerar över dygn och år, med dygnstemperaturer mellan 16 °C och 40 °C. Nattemperaturen är som regel lägre under torrperioden än under regnperioden.

Tjocksvansgecko - Terrarium

I fångenskap bör tjocksvansgeckos erbjudas ett terrarium med en väl tilltagen bottenarea. Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på 0,36 m2 med en höjd på minst 30 cm till marklevande ödlor 21–30 cm. Observera att längden mäts från nos till svansspets, och om svansen saknas ska längden av svansen (om den inte hade tappats) uppskattas och medräknas.

Vi rekommenderar dock ett större terrarium, t.ex. 120x45x45 (eller större) till en vuxen individ.

Terrariet bör ha ett ordentligt lager med bottensubstrat, t.ex. en blandning av sand och jord med ett topplager av bark, torra löv, grus etc. Skapa någon form av hålor på flera ställen i terrariet och inred med korkbarksbitar/korbarksrör, stenar, grenar etc. Plantera in levande växter för att skapa ytterligare gömställen och olika typer av mikroklimat. Fukta och vattna terrariet regelbundet så att det alltid finns minst två något fuktiga gömställen och så att bottensubstratet är lätt fuktigt under topplagret.

Rent vatten ska alltid finnas tillgängligt i någon form av vattenskål.

Tjocksvansgeckos ömsar med jämna mellanrum hela sitt skinn på en gång. Det gamla ömsskinnet äts som regel upp. Går ödlorna i en för torr miljö kan gammalt ömsskinn fastna runt tårna, och i värsta fall strypa blodtillförseln till tån vilket leder till att tån dör och ramlar av. Kontrollera därför regelbundet din ödla, inklusive tårna, så att det inte verkar sitta något ömsskinn kvar någonstans.

Ett bredare terrarium än vad det är högt

Tjocksvansgeckos fungerar ofta bra att hålla tillsammans med artfränder. Honor brukar gå bra ihop, och i många fall kan man även hålla en hane tillsammans med flera honor. Hanar bör inte hållas tillsammans.

Man bör dock alltid hålla djuren under uppsikt, och vara uppmärksam på tecken på stress eller aggression. Väljer man att hålla flera individer tillsammans är det även extra viktigt att det finns gott om gömställen i hela terrariet, så att djuren kan dra sig undan från varandra om de vill.

UVB, värme och belysning för Tjocksvansgecko

Tjocksvansgeckos bör ha en belysning som tillåter en naturlig dygnsrytm, bidrar med UV-ljus, samt åstadkommer en temperaturgradient. 

Hemitheconyx caudicinctus placeras i Fergusonzon 1, och UV-index i terrariet bör ligga mellan 0,4 och 1 i den del av terrariet som exponeras för UV-ljus. Vi rekommenderar ett T5-lysrör, t.ex. Arcadia shadedweller (2,4%), eller Arcadia 5%, beroende på hur lysröret placeras (ovanpå ventilationsnät vs. inne i terrariet, avstånd till solplats etc.). UV-ljuset bör inte täcka mer än 50% av terrariet. 
Eftersträva en temperaturgradient från ca 24 °C ovanpå bottensubstratet i den kallaste delen av terrariet, till ca 40 °C mitt under lampan (vi rekommenderar en halogenlampa) på solplatsen. Under natten kan temperaturen få lov att sjunka till ca 20 °C.

Mät temperaturerna i terrariet regelbundet, använd en handhållen ir-termometer (sk. ”tempgun”) för mätning.

Till allmänbelysning passar en LED-ramp med vitt ljus (t.ex. Arcadia jungle dawn), eller ett par vanliga T5-lysrör med "dagsljus" (6500 K) bäst. De har ett ljusspektrum som även reptiler troligen uppfattar som mest naturtroget. Antalet belysningstimmar kan ligga på 12-14 året runt. På natten släcks all belysning. 

Föda

Tjocksvansgeckos är köttätare (carnivorer/insektivorer) som i naturen primärt äter insekter och andra leddjur.

I fångenskap kan man mata med olika typer av levande foderinsekter, samt gråsuggor och andra mindre leddjur. Alla foderinsekter bör gut-loadas med t.ex. Arcadia InsectFuel i 24-48 timmar innan de används, och pudras med calciumtillskott innan matning. Ca 1 gång/vecka bör foderdjuren även pudras med ett multivitamintillskott (vi rekommenderar Arcadias Earth-pro-serie av fodertillskott). Prioritera vuxna insekter, såsom syrsor och kackerlackor mm. framför larver såsom mjölmask. Se till att variera kosten genom att varva olika typer av foderdjur. Musungar (s.k. pinkies) kan ges någon gång ibland till vuxna djur.

Utfodra vuxna individer 2-3 gånger/vecka, och unga växande djur, samt djur med tveksam aptit eller speciella behov (såsom äggproducerande honor) dagligen.

Avel av Tjocksvansgecko

Tjocksvansgeckos blir könsmogna omkring ett års ålder, beroende på hur mycket mat de har fått. Det är dock klokt att låta djuren bli åtminstone 18 månader innan man börja avla på dem.

Honorna lägger 2-3 ägg åt gången, och kan lägga upp till 5 kullar om året.

Äggen kan inkuberas mellan ca 27-32 °C och inkubationsperioden varierar med inkubationstemperaturen. Lägre inkubationstemperaturer producerar honor, medan högre inkubationstemperaturer producerar hanar. De nykläckta ungarna har i stort sett samma krav som de vuxna ödlorna när det kommer till miljö och utfodring etc. Deras mindre kroppsvolym gör dock att de är mer känsliga för uttorkning.

Önskevärda terrarium tillbehör från Arcadia

Vad är en tjocksvansgecko?

Tjocksvansgecko, eller Hemitheconyx caudicinctus, är en medelstor, skymnings-/nattaktiv och primärt marklevande geckoödla som finns i västra Afrika, från Senegal till norra Kamerun.

Vilket klimat är optimalt för en tjocksvansgecko?

I naturen lever tjocksvansgeckos i savann och skogsområden, både i torra och fuktigare miljöer. Temperaturerna i sitt naturliga utbredningsområde varierar mellan 16 °C och 40 °C.

Vad bör man tänka på när man inreder ett terrarium för en tjocksvansgecko?

Terrariet bör vara väl tilltaget, ungefär ca 120x45x45 cm för en vuxen individ.

Vad äter en tjocksvansgecko?

Tjocksvansgeckos är allätare och äter en diet bestående av insekter, maskar och mindre ryggradslösa djur samt frukt och växtdelar som komplement.

Hur stor blir en tjocksvansgecko?

Tjocksvansgeckos blir mellan 18 cm och 25 cm som vuxna, och en fullvuxen individ väger ca 60-80 g.

Hur länge lever en tjocksvansgecko?

I fångenskap kan en tjocksvansgecko bli över 20 år gammal.

Kan tjocksvansgecko släppa sin svans?

Ja, likt många andra geckoarter kan även tjocksvansgeckos släppa sin svans vid stress eller fara. Svansen kan sen växa ut igen, men den nya svansen har inte samma struktur och form som den ursprungliga.

Kan man ha flera tjocksvansgeckos i samma terrarium?

Ja, ofta går det bra att hålla flera tjocksvansgeckos tillsammans, särskilt honor. Hanar bör dock inte hållas tillsammans för att undvika aggression.

Hur fungerar belysning och UVB-ljus för tjocksvansgecko?

De behöver en belysning som tillåter en naturlig dygnsrytm, bidrar med UV-ljus samt åstadkommer en temperaturgradient. UV-index bör ligga mellan 0,4 och 1 i den del av terrariet som exponeras för UV-ljus.

Var kommer tjocksvansgecko ursprungligen ifrån?

Tjocksvansgeckos kommer ursprungligen från västra Afrika, med ett utbredningsområde som sträcker sig från Senegal i väst till norra Kamerun i öst.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan