Startsida  Akvaristik  Akvarium

Akvarium - Köp online med hemleverans!

Akvarium köper du online hos CyberZoo som har ett stort urval av både billiga och snygga akvarium. Både små akvarium och stora akvarium kan du beställa med hemleverans, vilket är ännu smidigare än att behöva åka till en lokal akvariebutik. Vi skickar akvarium till alla orter i hela Sverige! Du kan dessutom känna dig trygg med vår glasgaranti - skulle en skada uppstå under frakten så skickar vi ett nytt till dig helt kostnadsfritt!

Akvarium finns i många olika utföranden. Vilket akvarie passar ditt behov? Det viktigaste är att tänka igenom vilken funktion ditt nya akvarium ska ha. Vill du köpa ett färdigt akvariumpaket på 54 liter, eller ett 960 liters möbelakvarium som skall vara vardagsrummets höjdpunkt?

Är du en nybörjare på akvaristik? Vi har akvarium och akvarietillbehör som är enkla, hållbara och prisvärda. Är du osäker på vad du behöver? Mejla oss hur du har tänkt dig att akvariumet ska fungera (gärna så mkt info som möjligt) så får du all hjälp du behöver för att komma igång. Våra mest prisvärda akvarietillbehör hittar du om du tittar efter märken som Aqua Nova, och Elite.

Är du ett ”akvarieproffs” som hållit på sedan barndomen? Vi har utrustningen för dig också! Du känner säkert igen akvarieprodukter från de allra största märkena, som Eheim, Fluval, Tetra, Sera och Hikari mfl. 

Skickar ni akvarium?

Vi är en av få zoobutiker som dagligen skickar akvarium upp till 960 liter över hela Sverige. Stora akvarium skickar vi endast på pall. Vi är riktigt bra på att paketera och frakta akvarium eftersom vi har mer än tio års erfarenhet i ryggen. Skulle något mot förmodan skadas, så löser vi det så klart med vår fraktförsäkring.

Läs mer om frakt och kostnader här: Frakt för akvarium

Vilket är det mest populära akvariet runt 50 liter?

Leddy 60 är ett prisvärt akvariepaket på 54 liter som dessutom skickas fraktfritt!

Vilken typ av akvarium har klarast glas?

Akvarium som är tillverkade av glastypen Optiwhite har lågt innehåll av järn, vilket gör att kanterna är nästan helt vita eller har en ganska svag turkos ton. Glaset har en bättre ljustransmission, det vill säga släpper igenom mer ljus. Särskilt märkbar blir skillnaden när glaset blir tjockare än ca 6 mm.

Ett alternativ till glas är akvarium av plast, eller det som vanligtvis kallas plexiglas eller akrylplast. Det är akvarietypen med klarast kanter, och plexiglas ger även fler designmöjligheter som till exempel akvarium med rundade kanter. Nackdelen med akvarium av plexiglas är att de är mer känsligt för repor och vissa kemikalier som kan ingå i mediciner och rengöringsmedel.

Varför ska jag köpa ett stort akvarium?

I vårt sortiment hittar du akvarier i storlekar mellan några tiotals liter upp till 960 liter. När man väljer akvarium måste man såklart i första hand välja en storlek som passar rummet eller utrymmet där det ska placeras. Det är dock i princip alltid bäst att välja ett så stort akvarium som möjligt eftersom stora akvarium kräver ett mindre underhåll. I små akvarium kan det vara svårare att uppnå den balans som krävs för att akvariefiskarna ska leva ett långt och friskt liv. Eftersom vattenmängden är mindre kan små förändring få stora konsekvenser. Ett tillskott av nya fiskar kan räcka för att koncentrationen av olika skadliga ämnen som nitrit, nitrat och ammonium kan öka. I ett stort akvarium krävs det mer för att rubba balansen av nyttiga mikroorganismer och bakterier som uppstår naturligt i alla akvarium.

En faktor som man måste ta hänsyn till när man är på jakt efter ett stort akvarium är att golvet som det står på klarar belastningen. Med tiden kan golvbeläggning eller ett för klent golvbjälklag ge vika och små förändringar eller ojämnheter i underlaget kan få ett stort helglasakvarium att spricka. Kontrollera alltid med ett vattenpass att akvariet står rakt innan du fyller på med inredning och vatten.

För en nybörjare skulle vi rekommendera att man börjar med ett akvarium som rymmer åtminstone 100 liter, och gärna ännu större om man har plats. Ett kar som rymmer 160 liter ger gott om utrymme för inredning, ett stort urval av olika fiskarter och massor av prisvärda akvarietillbehör att välja bland. Små akvarium gör sig bäst som odlingsakvarium eller karantänakvarium, och deras enda egentliga fördel är de är enklare att rengöra. Med ett litet akvarium är man betydligt mer begränsad i vilka fiskarter som kan trivas.

Vad är ett nanoakvarium?

Nanoakvarium är den minsta typen av akvarium och de har en volym som är mindre än ca 50 liter. I dem kan man ha räkor eller fiskar, men man bör välja sådana arter som inte blir stora och har små krav på akvariets storlek som vissa dvärgciklider, en kampfisk eller små killifiskar. På senare år har nanoakvarium ökat i popularitet och numera finns en uppsjö av olika varianter av nanoakvarium i både glas och akrylplast som exempelvis har inbyggd LED-belysning, doppvärmare och innerfilter. 

Vilken typ av akvarium är lämpligast för saltvatten?

Om du letar efter ett saltvattensakvarium skulle vi rekommendera ett helglasakvarium. Saltet i vattnet kan göra så att ett ramakvarium med metallkant börjar rosta.

Allmänt om akvarium

De allra flesta moderna akvarium är ihoplimmade med akvariesilikon, vare sig det gäller helglasakvarium eller aluminiumakvarium. Ett aluminiumakvarium är ett akvarium som har en kant eller ram som består av en aluminiumprofil. Den har sällan någon större påverkan på akvariets hållfasthet, men kanten kan skydda mot stötar och skador som uppstår vis transport eller underhåll.

Former

Det klassiska akvariumet är ett rektangulärt helglasakvarium. Till dem finns det massor av olika lock, ljusarmaturer och akvariemöbler att välja bland vilket gör det enkelt att själv anpassa akvariet så att det passar den egna smaken. Det kan vara en fördel att fundera på vilken typ av fisk som du tänker ha innan du köper ditt akvarium. Arter som scalarer och discus föredrar akvarium som är höga medan andra arters naturliga miljö är grunda vattenpölar; sådana akvariefiskar föredrar längre och inte fullt så höga akvarium.

Några akvarietillverkare erbjuder akvarium med välvd framruta. En liten nackdel med välvt glas är att du inte kan vända akvariet ifall framrutan blir repig.

6-kantiga akvarium och cylindriska akvarium är lite annorlunda varianter som gör sig bäst mitt i ett rum eller på en möbel så att man kan gå runt det. Tänk på att Länsstyrelsen rekommenderar att åtminstone en sida av akvariet ska vara täckt, vilket man kan lösa genom att plantera tätt med växter mot en sida (ifall man har fiskar i det).

Hörnakvarium är oftast trekantiga akvarium med välvd framsida eller rakt glas med brutna hörn. De kan vara en perfekt inredningsdetalj ifall man har ett hörn som behöver ett lyft! En fördel med hörnakvarium är att de får ett stort djup, alltså att avståndet från framrutan till det innersta hörnet blir långt. Vissa tycker att de är svåra att inreda och det kan vara svårt att få jämn belysning i hela akvariet.

Runda glasskålar som akvarium, så kallade guldfiskskålar, är helt olämpliga att hålla fiskar i och som princip inte tillåtet enligt svensk lag. Anledningen är helt enkelt att en fiskskål sällan är tillräckligt stor för en fisk, att formen gör den svår att inreda så att en akvariefisk kan få utlopp för sitt naturliga beteende samt att formen gör att vattenytan blir för liten för att syresätta vattnet.

Olika typer av akvarium

Förutom att dela in akvarium i olika kategorier baserade på vilken form akvariet har eller vilket material det är tillverkat av kan man även kategorisera akvarium utifrån vad de innehåller eller används till. Det är så att säga en indelning som handlar om vilket idé eller vilket koncept som akvarister lutar sig mot vid val av inredning och vilka arter som ska hållas i akvariet.

Sötvattensakvarium

Ett sötvattensakvarium är det som de flesta tänker på när man pratar om akvarium. I regel hålls olika arter av tropiska fiskar i ett sådant. Ett sötvattensakvarium är i princip det enklaste sättet (i allmänhet, spannet är dock stort!) att hålla sällskapsfiskar på eftersom det finns ett stort och välutvecklat utbud av såväl akvarietillbehör som mediciner, foder och kemikalier som kan behövas.

Saltvattensakvarium

Saltvattensakvarium är ett mer komplext system att bemästra då kraven på vattenkvalite, utrustning och andra levnadsbetingelser är betydligt mer tids- och resurskrävande än ett traditionellt sötvattensakvarium. I gengäld har man tillgång till ett helt annat utbud av exotiska arter av såväl fiskar som växter och koraller.

Sällskapsakvarium

I ett så kallat sällskapsakvarium hålls fiskar som man normalt sett inte återfinner tillsammans i naturen. Det gäller att kombinera olika arter som har liknande levnadsbetingelser vad gäller exempelvis vattenkvalité, samt att de har ett temperament och storlek som inte innebär att vissa fiskar blir mat åt andra. Ett sällskapsakvarium kan innehålla antingen salt- eller sötvatten och ger stora möjligheter att blanda fiskar med olika färger eller beteenden.

Karantänakvarium

Ett karantänakvarium är ett tillfälligt akvarium där man håller fiskar som antingen precis blivit införskaffade, visar tecken på sjukdom eller av andra anledningar inte kan vistas i sitt ordinarie akvariim. Karantänakvarium som används för att behandla sjukdomar eller undvika spridning av patogener bör vara spartanskt inredda och endast innehålla de tillbehör som krävs för fiskens överlevnad. Vid sjukdomssymptom är det till exempel fördelaktigt att inte ha något bottensubstrat då vissa parasiter och organismer använder detta för fortplantning.

Kallvattensakvarium

Ett kallvattensakvarium är en typ av akvarium som åtminstone under delar av året håller en temperatur som ligger en bra bit under normal rumstemperatur. De i särklass vanligaste fiskarna som man hittar i denna typ av akvarium är Koi och Guldfisk som även kan övervintras utomhus i en damm som inte bottenfryser. Det är tillåtet att hålla vildfångade inhemska arter som ej är fridlysta i kallvattensakvarium men de får inte släppas tillbaka i naturen. Tänk på att “vattnets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt” enligt Jordbruksverket.

Svartvattensakvarium

Ett svartvattensakvarium simulerar de biotoper med mjukt och lite surare vatten med få eller inga levande växter under vattenytan. På akvariets botten hittar man ofta ett myller av rötter och grenar, men även blad från tropiska träd som Terminalia Catappa eller ekblad. Det är tanniner som färgar vattnet som te eller ännu mörkare. För att göra mjukt och surt vatten används även torv och alkottar. Apistogramma, Discus, Scalarer och vissa andra sydamerikanska arter passar bra i denna typ av akvarium.

Biotopakvarium

Ett biotopakvarium har som främsta mål att i så stor utsträckning som möjligt efterlikna en bestämd del av naturen. I ett sådant akvarium håller man bara arter av växter och fiskar som återfinns på en specifik plats. Populära biotoper att imitera är Malawi- och Tanganyikasjön samt sydamerikanska vattendrag.

Växtakvarium

I ett växtakvarium ligger fokus på att skapa ett akvarium med iögonfallande och välmående växter som lever i symbios med vackra och intressanta akvariefiskar. Levande växter ställer högre krav på belysning och kräver inte sällan ett tillskott av koldioxid för att uppnå sin fulla potential. I sådana akvarium blir underhållet ett annat då både växter och fiskar ofta gynnas av varandras biologiska processer. Fiskarna ger växterna ett visst mått av näring och en stor mängd grönska i akvariet har ofta en positiv inverkan på olika vattenvärden.

Artakvarium

I ett artakvarium håller man bara en enda art. Det kan exempelvis bero på att den specifika arten har särskilda krav på livsmiljön, foder eller akvarievattnets sammansättning. Det kan även vara så att arten normalt sett lever solitärt i naturen, eller är extremt aggressiv som i fallet med Kampfiskar.

Relaterade varugrupper

Populära akvariemärken

Guider & tips

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan